1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak %3 oranında genel maaş artışı yapılacak ve ayrıca 2020 yılının ikinci yarısına ilişkin enflasyon oranının %4’ten fazla çıkan kısmı da maaşlara yansıtılacak.

MALULEN EMEKLİLİK NEDİR?

Malulen emeklilik; kişinin sigortalı bir şekilde çalışma hayatına başladıktan sonra çalışmalarını etkileyen durumların meydana gelmesi ile geleceğinin garanti altına alınmasıdır. Çalışan,  hastalık veya kaza gibi olaylar sonucunda eskisi gibi verimli çalışamaz hale gelir. Kişinin eskisi gibi işini yapma verimliliği düşer. Kendi kontrolünde olmayan bir durum olduğu için böyle durumlarda sigorta sistemi tarafından ekonomik geleceği düzenli maaş ile güvence altına alınır.

Sigorta sistemi, ilgili mevzuatı inceleyerek güç kaybının seviyesini tespit eder. Tespit edilen bu esas üzerinden kişiye esastan hak sağlanır. Kişi, yaşanan bir trafik kazası sonucu fizyolojik ve fiziksel işlev kaybı yaşarsa eskisi gibi işini yapamaz hale gelir. Bu durum kişinin malulen emeklilik haklarından yararlanmasına neden olur.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Sigortalı bir işte aktif olarak çalışan kişinin, kendi rızası dışında bir kazaya maruz kalması veya işine engel bir sağlık sorununun ortaya çıkması sonucu malulen emeklilik hakkına sahiptir. Bu malulen emeklilik durumu sigortanın gerekli mevzuatı incelemesi sonucu gereken şartlar uyumlu ise mümkündür. Malulen emekli olmak için gerekli şartlar şunlardır:

·         Çalışan kişide; başına gelen kazadan önce, 10 yıldır aktif sigortalı olarak çalışıyor olması şartı aranır.

·         Çalışan kişide; asgari olarak 1800 günlük prim ödemesi ve hizmet süresi olması şartı aranır. Prim borcu olanlar malullük maaşı alamaz.

·         Çalışan kişide; başına gelen kaza veya hastalıktan sonra en az %60 güç kaybı yaşadığına dair sağlık kurulu tarafından resmi rapor ile belgelendirilmesi şartı aranır.

·         Sağlık kurulu raporu her hastaneden kabul edilmez. SGK tarafından sevk edilecek meslek hastalıkları hastanesinden alınmalıdır. Oluşan iş gücü kaybının, çalışan kişinin işe başladığı günden sonra yaşanmış olması şartı aranır.

MALULLÜK İÇİN GEÇERLİ HASTALIKLAR NELERDİR?

Çalışan kişinin, kontrolü dışında hastalanması sonucu bedeninde işlev bozuklukları meydana gelebilir. Fiziksel ve fizyolojik bozukluklar malullük sebebidir. Malullük emekli maaşı alan kişilerin hastalıkları şu şekildedir:

·         Demans,

·         Beyin tümörleri,

·         Akciğer nakli,

·         Parkinson sendromu,

·         Serebral palsi,

·         Multiple Skleroz,

·         Zekâ gerilikleri,

·         Şizofreni,

·         Bipolar bozukluk,

·         Görme azlığı,

·         Retina kanamaları,

·         Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, bakıma muhtaçlık,

·         Anemi,

·         Kol, bacak gibi organ kaybı,

·         Behçet hastalığı,

·         Gastrointestinal kanamalar,

·         Karaciğer sirozu,

·         Karaciğer nakli,

·         Kalp yetmezliği,

·         Kalp kapak hastalıkları,

·         Kalp nakli,

·         Böbrek nakli,

·         Tüberküloz,

·         AIDS,

·         Epilepsi,

·         Kanser gibi kişinin kontrolü dışında aniden yaşanan hastalıklar sonucu gerekli sağlık kurulu raporu alınarak malullük maaşı alınması mümkündür.

MALULLÜK MAAŞI İÇİN BAŞVURU GEREKLERİ NELERDİR?

Sigortalı çalışanın başına gelen hastalık veya kaza sonucu malullük alma hakkı doğar. Malullük başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

·         Sigorta örneği

·         Kurum tarafından hazırlanan Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi

·         1 adet vesikalık fotoğraf

·         Sağlık kurulu raporu gibi belgeler ile malullük emekli maaşı başvuru talebinde bulunulur.

MALULLÜK MAAŞI İÇİN BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Kişinin malullük maaşı için başvuru yapacağı kurumlar şunlardır:

·         En son çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne,

·         Sosyal Güvenlik Kurumu’na

2021 MALULLÜK MAAŞI NE KADAR?

Hastalık veya kaza sonucu kişide meydana gelen işlev kayıpları sonucunda ekonomik garantisi için sigorta tarafından malullük maaşı sistemi uygulanır. 2021 yılı malullük maaşları şu şekildedir:

·         SSK, malulen emekli maaşı için en düşük miktar son yapılan enflasyon hesaplamalarına göre 1,500 TL altında olmayacak.

·         BAĞKUR, malulen emekli maaşı için en düşük miktar son yapılan enflasyon hesaplamalarına göre 1,500 TL altında olmayacak. Esnaf, tarım ve çiftçi BAĞKUR emekli maaşları kendi içinde farklılık gösterebilir.

·         Devlet memuru, malulen emekli maaşı için en düşük miktar son yapılan enflasyon hesaplamalarına göre 2,400 TL – 2,600 TL aralığındadır.

·         En düşük malullük maaşı 1,500 TL civarında olan tarım/çiftçi BAĞKUR emeklileri içindir.

·         3600 gün malulen emekli maaşı tutarı en düşük 1,500 TL tutarında olacaktır.

6 ayda bir olacak şekilde hesaplanan enflasyon oranlarına göre malullük emekli maaş miktarları hesaplanmaktadır.

Editör: TE Bilisim