Kamudan ihraç edilen kişiler emeklilik haklarını kaybetmez. Çalıştıkları süre boyunca günlerini ve prim sayılarını doldurdularsa emekli olma hakkı elde ederler. Kamudan ihraçlarda emeklilik ikramiyesi almak da mümkündür.

Kamudan İhraçlarda Emeklilik Durumu Sorgulama

Kamudan ihraç edilen kişiler emeklilik ile ilgili işlem sorgulamalarını e- devlet sistemi üzerinden online şekilde yapmak isteyenler için izlenmesi gereken adımları şu şekilde verebiliriz:

·        E-devlete girmek için öncelikle “www. türkiye.gov.tr” internet adresine giriş yapılmalıdır.

·        Sisteme girdikten sonra arama kısmına tıklanmalıdır.

·        Arama kısmına “emeklilik maaşı” yazılmalıdır.

·        Ekranda açılan sayfada emeklilik ile ilgili bilgiler yer alır.

E-devlet sistemine girmek için şifre istenir. Şifresi olmayanlar PTT’lerden mesai saatleri içinde 2 TL karşılığında şifrelerini alabilir. Daha önce şifre alıp unutanlar yeniden almadan şifrelerini sıfırlayabilir. Bunun için kimlik belgesinde yer alan bilgiler girilmelidir. Sistem cep telefonu ya da e-mail adresi istemektedir. Bu sebepten dolayı ilk kayıt işleminde sistemden onaylanması gereklidir. E-devlet üzerinden yapılan işlemler tamamlandığında güvenli bir şekilde çıkış yapılır. Online olarak sorgu yapmak istemeyenler ya da bilgisayar konusunda iyi olmayanlar SGK müdürlüklerine giderek sorgulama işlemlerini de yapabilir.

Bunun yanı sıra tüm sorular için ALO 170 hattı destek vermektedir. Her saat diliminde aktiftir.

Kamudan İhraçlarda Emeklilik Nasıl Belirlenir?

Kamuda çalışıp ihraç edilenlerde emekli olma durumu ödenen sigorta primine ve yaşa bağlıdır. Emekli olmak için istenilen yaş şartını hem kadınlar hem de erkekler doldurmalıdır. Bununla birlikte sigorta primlerinin eksiksiz ödenmesi gerekir. E-devlet üzerinden hizmet dökümü kısmında geçmişe dönük sigorta primlerinin ödenip ödenmediğinin kontrolü kolay bir şekilde yapılabilir.

Emekli olma durumuna etki eden diğer bir etken ise, sigorta priminin başlangıç tarihidir.  Primlerin yatma zamanı ne kadar erken başlarsa emeklilik için o kadar avantaj sağlanır.

Kamudan İhraçlarda Emekli İkramiyesi Nasıl Alınır?

Kamudan ihraç edilmesi halinde emekli ikramiyesi almak isteyenler diğer vatandaşlar ile aynı dönemde alır. Emekli ikramiyeleri yılda iki defa verilir. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan önceki haftalardır. Emeklilik ikramiyesi devlet tarafından belirlenen rakam olan 1000 TL’dir. Bu rakam alınan maaşın yüksek ya da düşük olmasına göre azalabilir. Bununla birlikte emekliler bankalardan promosyon ikramiyesi de alabilir. Bunun için bankalara başvuruda bulunmak yeterlidir.

Her banka kendi müşterisi olan kişilere farklı promosyonlar sunar. Bu miktarlar alınan maaşlara göre değişir. Ortalama olarak 500 TL ile 1000 TL arasında değişen promosyonlar için bankalara gidilmesi yeterlidir. Promosyon günleri bankalardan haber verildiğinde para hesaplara yatar. Müşteriler banka şubelerinden ya da ATM’lerden paralarını çekebilir. ATM ile yapılan para çekme işlemleri 7/24 şekilde gerçekleşir.

Kamudan İhraçlarda Emeklilik Başvurusu Başkası Adına Yapılabilir Mi?

Kamudan ihraç edilenler başkası için başvuruda bulunamaz. Bununla birlikte başka biri ihraç edilenler için de müracaat yapamaz. Emeklilik başvuruları şahsi olarak yapılır. SGK müdürlüklerinde başvuru sırasında T.C. kimlik belgesi istenir. Başvuruda bulunanlar verdikleri bilgilerin doğru olup olmadığından şahsi olarak sorumludur.

Kamudan İhraçlarda Ek Emeklilik Maaşı Alınabilir Mi?

Kamuda çalışıp ihraç olanlar bankalardan da BES ile emekli olabilir. Bunun için kamuda ya da özelde çalışılmasına gerek yoktur. Vatandaşlar müşterisi olmak istediği bankaya giderek emeklilik için talepte bulunabilir. Her ay yatan paranın üstüne devlet desteği ile bankada para birikimi gerçekleşir. Ardından da bankada biriken toplu paranın ödemesi yapılır. BES sistemi ile erken emeklilik için istenen şartlardan en önemlisi 18 yaşından büyük olunmasıdır.

Editör: TE Bilisim