Kosova, adil ve demokratik kabul edilen erken meclis seçimlerini yaptı. Kosova Anayasa Mahkemesinin kararıyla başbakan Avdullah Hoti’nin Hükümeti düşürülmüştü. Böylece vekaleten Kosova Cumhurbaşkanı görevini yürüten Vjosa Osmani 7 Ocak’ta 14 Şubat erken genel seçim tarihini ilan etmişti. Eski Başbakanı Albin Kurti’nin partisi Levizja Vetevendosje oyların yüzde 48,18’ini alarak tarihi bir zafer elde etti. Levizja Vetevendosje’nin ardından yüzde 17,32 ile Kosova Demokratik Partisi (PDK), üçüncüsü de LVV’ye ihanet eden yüzde 13,19 oyla Kosova Demokratik Birliği geliyor. Cumhurbaşkanı adayı olan eski başbakanı Ramush Haradinaj’ın partisi Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) oyların yüzde 7,4’ünü, Sırp Listesi (SL) 5.27’yi ve Sosyal Demokrat Girişimi (Nisma) 2.59’u aldı. Albin Kurti, partisiyle Kosova tarihinde 376 bin 410 alarak rekor oy alan lider ve parti olarak tarihe geçti.

SEÇİM REFERANDUM İDİ

LVV’nin başbakan adayı Albin Kurti, 14 Şubat seçimleri galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada taraftarlara seslendi. Kurti, seçimin adalet referandumu olduğunun kanıtlandığını belirterek, “Adalet ve çalışma ile devletin ele geçirilmesi ve yolsuzluğuna karşı yapılan bu referandum kazanıldı. Savaş sonrası Kosova’da benzeri görülmemiş bir şey.” dedi.

UZUN ZAMANDIR HATIRLANACAK

Albin Kurti, Vetëvendosje Hare keti’nin 14 Şubat seçimlerindeki zaferinin uzun süredir hatırlanacağını söyledi. Okulların yakınındaki uzun vatandaş kuyrukları ve diasporanın kitlesel oylamaları için bu günün hatırlanacağını vurgulayan Kurti, “Bu zafer, nesiller tarafından halkın bölünme, bölünme ve siyasetçilerin üstesinden geldiği gün olarak hatırlanacak. Tek sesle konuştu ve kaderini kendi eline aldı. Bu seçim günü pek çok şey için hatırlanacak, kış donlarında oy verme sırasını bekleyen okulların yakınında uzun kuyruklu vatandaşlar için. Postane yoluyla oylama, diasporadan gelen uçaklar, otobüsler ve arabalar için, evlerinin kapılarını açan ve değişiklik getirmek için seferber olan vatandaşların olağanüstü desteği ile hatırlanacaklar.” sözlerini dile getirdi.

“KİMSEDEN İNTİKAM ALMAYACAĞIZ”

Kazanan partinin lideri, bir sonraki yönetim döneminde kimseden intikam almayacaklarını, her yerde sorumluluk ve adalet talep edeceklerini kaydederek, “Önümüzdeki yol uzun, engellerimiz olacak ve hata yapacağız ama iyi ve asil bir hedefimiz var ve ben her zaman size açık olacağım ve her kararı savunup haklı çıkaracağız. Kimseden intikam almayacağız, ama her birinden hesap isteyeceğiz. Yani adalet, intikam yok. Bu zafer ne bana ne de LVV için. Bu sizin zaferiniz, bu yüzden değişim her birimize ait. Ülkemizi herkes tarafından sevildiği gibi herkes için yaşanabilir bir yer haline getirmek için her birimiz bize ait olan sorumluluğu almalıyız.” ifadelerini kullandı. Başbakan adayı Albin Kurti, gücenmeden, yolsuzluk olmadan ve kurumsal ve sosyal adalet için çalışacaklarını dile getirerek, “Kızgınlık duymadan, hükümette intikamsız, işyerlerinde rüşvetsiz ve haraçsız, yönetimde yolsuzluk ve adam kayırmadan, kurumsal ve sosyal adaletle, bireysel ve karşılıklı sorumlulukla ülkemizi geliştirip demokratikleştireceğiz. Devlet, herkesin potansiyelini ve yeteneğini geliştirdiği, herkes için ayrım gözetmeksizin güvenlik ve fırsat sunan güçlü sosyal zemin ve güvenli çevre çatısı olacaktır.” diye konuştu.

“SIRBİSTANLA DİYALOG ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL”

 “Sırbistan ile diyalog ekibini oluşturmada önceliğimiz olmayacak” diyen Kurti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sırbistan ile diyalog ekibini oluşturmada önceliğimiz olmayacak. Çok iyi biliyorsunuz ki, tüm kamuoyu anketlerinde, Sırbistan ile diyalog bazen altıncı sırada, bazen yedinci sırada. Biz bu vatandaşlar tarafından seçildik, o vatandaşlara cevap veriyoruz. Adalete ve istihdama öncelik veriyoruz. Başkan Vjosa Osmani ile bir koalisyon oluşturduk ve bu sonuç muhalefette reform yapılması gerekenlere ne ihtiyacımız ne de çıkarımız olduğunu doğruluyor.”

Albin Kurti ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani bugünün beyaz bir geceye dönüştüğüne vurgu yaparak:

VERİLEN SÖZ ÇİĞNENMEMELİ

Albin Kurti basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani bugünün beyaz bir geceye dönüştüğüne söyleyerek, “Bugün beyaz gün sabah ilan edildi, beyaz bir geceye dönüştü. Bugün Kosova, tüm vatandaşları için parlak bir gelecek için oy kullandı. Bugün, sesiniz hiç olmadığı kadar çınladı. Uzun zamandır bunu bekliyorduk. Ama bugün oyunuz çok beklenen ve istenen değişikliği getirdi. Bahsettikleri değişimi başarmanın zaman alacağının farkındayız, ancak daha önce hiç olmadığı kadar, bu seferin mümkün olacağına ikna olmuştum, çünkü sizinle birlikte inanç ve cesaretle değişimi gerçeğe dönüştüreceğiz.” değerlendirmesini yaptı. Albin Kurti’yi desteklediği gerekçesiyle partisinden ihraç edilen Cumhurbaşkanı Osmani LDK’ya atıfta bulunarak, “Bu sonuç, LDK ve tarihinin en düşük sonucunu alan diğer partiler için vatandaşa verilen sözün çiğnenmemesi, kutsal kalması gerektiği dersi olmalıdır.” dedi.

Siyasi yönelimlerde büyük bir farkımız olduğu için PDK Vetevendosje ile hükümetin bir parçası olmayacağız.

“LVV İLE KOALİSYON KURMAYACAĞIZ”

PDK’dan başbakan adayı Enver Hoca, 14 Şubat’taki seçim sürecini değerlendirirken, “Elde edilen sonuç için LVV’yi tebrik ederiz. Tabii ki, siyasi yönelimlerde büyük bir farkımız olduğu için PDK Vetevendosje ile hükümetin bir parçası olmayacağız. Siyasi yönelimlerin çok uzağındayız ve PDK’nın inşa ettiği ve dayattığı değerlerden taviz vermiyoruz.” vatandaşlaın inanmadığı açıklamalarda bulundu. Hoxhaj, Kosova’nın siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu ve ona göre PDK’nın Meclis’in bu istikrarına katkıda bulunacağını söyledi.

SÖZDE LDK’NIN YAPICI MUHALEFETİ

Kosova Demokratik Birliği’nin başbakan adayı Avdullah Hoti ise, ön değerlendirmeleri aldıklarını ve Kosova’nın demokratik bir süreci kapattığını dile getirdi. Sonuçların beklediğinden farklı olduğunu belirterek bu seçim sürecinin sonucunun sorumluluğunu üstleneceğini sözlerine ekleyen görevde başbakanı Hoti, “Sizden önce, sonuçların tüm sorumluluğunu üstlendiğimi ve parti organlarıyla tartışacağımızı söylemek istiyorum. Merkez Seçim Kurulu’LDK’nın bana verdiği fırsat için her zaman minnettarım ve yapıcı bir muhalefet olarak devletin çıkarlarının savunucuları olacağımızı ifade etmek istiyorum. (MSK) oy sayma sürecini bir an önce tamamlamasını bekliyorum.” sözlerine yer verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Kosova Anayasa Mahkemesinin Haziran 2020’de kurulan koalisyon hükümeti hakkında “anayasaya aykırı olduğu” kararını vermesinin ardından erken genel seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı. Avdullah Hoti’nin başbakan olarak görev aldığı son hükümetin güven oylaması sırasında, Aşkalilerin Entegrasyonu Partisi (PAİ) Milletvekili Ethem Arifi hakkında işlediği bir suç nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezası bulunmasını dikkate alan Anayasa Mahkemesi, 22 Aralık 2020’deki kararında Arifi’nin güven oylamasındaki oyunu geçersiz saymıştı. 120 sandalyeli Mecliste 61 milletvekilinin oyuyla seçilen hükümet, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından düşmüştü.

Editör: TE Bilisim