Evde tantuni yapımı her ne kadar zor olarak bilinse de sanıldığı kadar zor bir işi yoktur.

Bonfile olarak aldığımız dana etinin küçük küçük kuşbaşı şeklinde doğranır. Yağsız bir tavaya konur. Yağsız ve yumuşak olmasından dolayı tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Küçük kuşbaşı şeklinde doğradığımız etlerimizi tencereye koyduktan sonra, etlerin üzerini biraz geçek kadar sıcak ya da ılık su eklenir. Tüm suyunu çekene kadar ocakta haşlanmaya bırakılır. Bu esnada da yeşil biber ve domatesler küp şeklinde doğranarak kullanıma hazır hale getirilir. Suyunu çeken etlerin üzerine tuz atılır ve kavurmaya devam edilir. Biraz daha kavrulduktan sonra küçük parçalar halinde doğradığımız yeşil biberler atılarak kavurma işlemi devam eder. Bu sırada biraz yağ eklemekte fayda vardır. Lavaşımızı ya da ekmeğimizi etlerin üzerine bastırarak yumuşatmamız için gereklidir. Varsa tereyağı da atılması tantuniye daha çok tat verecektir. Yeşil biberler biraz kavrulduktan sonra küpler halinde doğranmış domatesler eklenir. Toz biber ve pul biber de eklenerek kavrulur. İsteyen acı pul biber de kullanabilir. Domatesler diriliğini kaybettikten sonra ocağın altı kapatılır. Ekmek ya da lavaştan hangisi tercih edildiyse içine konulur. Sumak ile yoğrulan soğan ve ince ince kıyılmış maydanoz eklenir. Lavaş içine konulduysa dürüm halinde sarılarak, ekmek arasına konulduysa da içine başka bir şey konulmadan afiyetle kendinizin yaptığı tantuniyi yiyebilirsiniz.

Küçük bir not düşmek gerekirse, yerken içine limon sıkılarak yenilmesi tavsiye edilir. Yanında da genellikle acı biber turşusu servis edilmektedir. 

Afiyet olsun.

Tantuni Malzemeleri

Tantuni yaparken kullanılacak malzemeler rahatlıkla bulabileceğimiz basit malzemelerdir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

•              500 gram bonfile

•              1 adet soğan

•              2 adet küçük boy domates

•              2 adet yeşil biber

•              3-5 demet maydanoz

•              1 su bardağı su

•              Ekmek ya da lavaş

•              Toz biber

•              Tuz

•              Pul biber

•              Acı biber turşusu

•              Sumak

Tantuni Servis Önerisi

Tantuni servis edilirken yarım ekmek ya da dürüm şeklinde servis edilir. Yanında genellikle acı biber turşusu ve kesme limon getirilir. İsteyen normal biber turşusu da tercih edebilir. Bazı yerlerde tantuninin yanında yoğurtta getirmektedirler. Özellikle manda yoğurdu olması tercih edilir. Yanına mevsim salatalıkları da eklenebilir.

Tantuni Eti

Tantuni yaparken kullanacağımız et iki seçenek ile karşımıza çıkmaktadır. Kırmızı etten tantuni yapıldığı gibi beyaz yani tavuk etinden de yapılabilir.

Asıl tantuni kırmızı etten olur ve etin bonfile ya da antrkot kısmı tercih edilir. Genellikle de dana etinden yapılır. Fakat pahalı olduğu için tavuk eti tercih edenler vardır. Genellikle tavuk göğsü tercih edilmektedir. Fakat tavuğun pirzola kısmı ile yapıldığında et daha yumuşak ve lezzetli olmaktadır. Bu da tamamen yapanın tercihine kalmıştır.

Yapılış olarak bir farkı yoktur. Seçeceğiniz iki tür etten de aynı şekilde tantuninizi yapabilirsiniz.

Yoğurtlu Tantuni

Normal tantuni yapım ile aynı yapılış şekline sahip olan yoğurtlu tantuninin tek farkı sunum sırasında yoğurt ve sos ile sunulmasıdır.

Genellikle süzme yoğurt kullanımı tercih edilir. Varsa ya da bulunabiliyorsa manda yoğurdu da tercih edilebilir. Yoğurt ezilen sarımsaklar ile karıştırılıp ya servis edilecek olan tabağın altına ya da dört beş parça kesilmiş dürüm parçalarının üzerine dökülür. Tereyağı ocakta eritilip içine kırmızı pul biler, kırmızı toz biber karıştırılarak sos hazırlanır. Hazırlanan sos üzerine yoğurtlu tantuninin üzerine gezdirilir.

Halk arasında kimi tantuni severlere göre tadı beytiye benzetildiği söylense de seveni çoktur.

 

 

Editör: TE Bilisim