Antakya yöresine özel lezzetlerden biri olan Şıhıl Mahşi Tarifi, Gelinim Mutfakta yarışmacılarının da hazırlayarak ekranlarda yer almasıyla merak konusu oldu. 'Dolmaların şahı' anlamına gelen ilginç adı ve farklı pişirme usulüyle Şıhıl Mahşi dolması ayrı bir yere sahip. En lezzetli Şıhıl Mahşi dolmasını hazırlamak için gerekli malzeme listesi ve detaylı hazırlık aşaması yazımzıda yer alıyor. İşte Şıhıl Mahşi Tarifi, malzemeleri! Gelinim Mutfakta Şıhıl Mahşi nasıl yapılır? Bilgiler içeriğimizde.

Şıhıl Mahşi Tarifi, malzemeleri! Gelinim Mutfakta Şıhıl Mahşi nasıl yapılır?

3 adet küçük boy kabak
1 bardak sıvı yağ (kızartmak için)

İç Harcı İçin;

100 gram dana kuzu karışık çift çekim kıyma
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Bir tutam Maydanoz
Bir tutam Tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı  kuru nane

Pişirme Sosu İçin;

Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
1 diş sarımsak
1,5 su bardağı kaynamış su
Bir tutam tuz

Üzeri İçin;

Bir kase süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Bir tutam Tuz

Gelinim Mutfakta Şıhıl Mahşi nasıl yapılır?

Şıhıl Mahşi hazırlarken öncelikle kıymayı tereyağı ile tencereye alın ve pişirmeye başlayın. Suyunu çekmeye yakın, tam kurumadan ince doğradığınız bir soğanı ve dolma fıstığı ekleyin karıştırıp kapağını soğanlar yumuşayana kadar kapatın. Ardından nohut, salça ve baharatları ve tuzunu ekleyin ve hepsi iyice karışınca ocaktan alın. İnce kıydığınız maydanozları ekleyin. Kabakları çok ince olmayacak şekilde oyun, oyacağın arka kısmı veya tırtırlı bir bıçak ile kabakların dışına şekil verin. Oyduktan sonra iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın ve az tuz ile tuzlayın. Kızdırdığınız yağda arkalı önlü çok kızarmayacak şekilde kızartın. Ardından kağıt havlu üzerinde fazla yağını bırakmasını sağlayın.
Kabaklar soğuyunca içlerini kıyma harcı ile iyice doldurun. Ağızlarını içinden çıkardığınız birer parça kabak  ile kapatın. Bir tencereye dizin.
Pişirme sosu için; bir diş sarımsağı iyice ezin, salça ve limon ile karıştırın. Üzerine 1,5 su bardağı kaynamış su ekleyin, biraz tuz katın ve bu sosu kabakların üzerine gezdirin. 15 dakika ocakta kapağını örterek pişirin...Hazırladığınız Şıhıl Mahşi dolmanızı servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim