Dilimizde kullanılan Arapça kökenli kelimelerin aslı üzere yazılışları, kelime kökeni, anlamı, TDK sözlükte doğru kullanımı/yazılışı ve anlamları günlük hayatta en sık araştırılan bilgiler arasında yer alıyor. Mahfetmek/mahvetmek kelimesi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kelimenin doğru kullanımı nasıl; bitişik mi ayrı mı, kelime kökenine bakıldığında hangi harfle yazılması gerekir? Tüm bu bilgileri sizler için derlediğimiz haberimizin devamında bulacaksınız. Peki, Mahfetmek nasıl yazılır? Osmanlıca ve Türkçe doğru yazılışı nasıl? "Mahvetmek" TDK sözlükte yazılışı ve anlamı hakkında detaylar yazımızda.

Mahfetmek nasıl yazılır? Osmanlıca ve Türkçe doğru yazılışı nasıl? Mahvetmek TDK sözlükte yazılışı ve anlamı

"Mahvetmek" sözcüğü; Arapça ve Türkçe olmak üzere iki kelimeden oluşmaktadır.

Mahvetmek sözcüğünün Arapça/Osmanlıca aslı üzere yazılışı, [محو ايتمك] şeklindedir.

Esasen masdar olarak "Mahv" kelimesi, "yok etmek" anlamına gelmektedir.

TDK sözlükte; Kelime her ne kadar çoğu zaman "mahfetmek" şeklinde kullanılıyor olsa da bu yazım yanlıştır. Doğru kullanımı ise "Mahvetmek" şeklinde olmalıdır.

Aşağıdaki görselde yer alan Yeni Türkçe Lugat'ta ise "Mahv" kelimesinin anlamı şu şekilde detaylandırılmaktadır;

Mahv: İzâle edip eserini dahî bırakmama. İbtâl, ilgâ, izâle, nesh, fesh, (etmek, mahvına yürümek: batırmak; harâb ve berbâd etmek.) olmak: yok olmak, ortadan kalkmak, zâ'il ve nâbûd olmak, batmak, harâb ve berbâd olmak, boşuna gitmek; "bütün emeklerim mahvoldu!"

Editör: TE Bilisim