Eski Papaz Irine’nin yerini alan Periç, seleflerinden daha da korkutucu bir “fetva” yayınladı. Porfirije Periç, Sırp Ortodoks Kilisesi başkanı olarak yaptığı ilk halka açık konuşmasında, Belgrad’ı Kosova’yı tanımak için herhangi bir adım atmamaya çağırdı. Periç’in Kremlin organı ‘Sputnik’ dahil olmak üzere tüm Sırp ve Rus medyasında yayınlanan bir açıklamada, “Kosova ve Metohija bir Sırp kimliği meselesidir. Varoluşun temeli olarak onu kaybedersek, halkımızın bir geleceği olduğundan emin değilim. Kosova bir efsaneden çok daha fazlasıdır, bir sözleşmedir. Kilisenin hayati önemi, Kosova’yı korunmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Porfirije Periç, “Kosova bir efsaneden çok daha fazlasıdır. Efsane bir hayal meselesidir ve Kosova, patriğimize ve kilisemize bağlılıktır, bir kimlik meselesidir. Kosova ne teorik bir mesele ne de coğrafya meselesi. Kilisenin hayati önemi, Kosova’nın korunması ve Aziz Sava Tapınağı’nın inşasıdır.” diye konuştu.

SIRBİSTAN BATI’YA DEĞİL MOSKOVA’YA BAKMALI

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin yeni patriği, Belgrad liderlerini şiddetle uyarılarda bulunarak, şu ifadeleri kullandı: “Siyasi liderlerimizin her iki tarafın memnuniyetsizliğinin en aza indirileceği bir çözüm bulabilmeleri için dua ediyorum. Kosova, dualarımızın ve aynı zamanda diğer tüm çabaların merkezi olmuştur ve her zaman olacaktır. Kosova düğümü, Kosova’nın en pahalı Sırp kelimesi olarak adlandırılmaması ve karar vermesi için başkalarına bırakılması gereken kişiler tarafından on yıllardır bozuldu.”

Diğer yandan Sırp Ortodoks Kilisesi başkanı Belgrad’a batıya değil, Moskova’ya doğru bakmaya devam etmesi gerektiğini bildirirken, “ Rusya, halkımız için harika bir gemi. Ortodoks Kilisesi’ne bağlıyız, onlarla aynı dünya görüşünü paylaşıyoruz, sadece Ruslarla değil, tüm Ortodoks milletlerle.” sözlerine ekledi.

SIRPLAR KURTİ’DEN KORKUYOR

Bu arada Sırbistan’da, Sırp Ortodoks Kilisesi Patrikhanesi’nin Belgrad’dan Kosova’nın İpek şehrine devredilmesinden ve gerginliğin artması riskiyle karşı karşıya olduğundan korkutucu bir tartışma başladı. Aslında bu tartışma, Kosova’da 14 Şubat seçimlerinde Albin Kurti’nin zaferinden sonra durumu tehlikeye atmak için bugün Kremlin kurumu tarafından geri getirildi. Bu durum Sırpların Kurti’den korktuğunu ve dertleri Kosova’yı yeniden karıştırmak olduğunu gösteriyor.

Bu konuda sorulan yeni Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği, inkar etmese de doğrudan bir cevap vermekten kaçınarak, “Girişim yüzeysel ve politik. İpek Patrikliği, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin eski makamıdır ve İpek Başpiskoposu unvanı bugün hala patrikhanemizi süslemektedir.” açıklamasını yaptı.

Editör: TE Bilisim