Furkan Benli-İstanbul

Sohbet odaları üzerinden kullanıcılara sesli etkileşim imkanı sunan Clubhouse uygulaması dünya genelinde birçok ülkede gündem olmaya başladı. Uygulama milyonlarca kullanıcı tarafından rağbet görmesiyle hızlı yayılmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan’da da kullanılan Clubhouse, ülke geneli tartışmanın fitilini ateşledi. Ülkedeki çok sayıda kullanıcı uygulamanın yasaklanması gerektiğini düşünüyor.

TOPLUMUN DEĞERLERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Büyük tartışmalara neden olan uygulamanın bu şekilde gündeme gelmesinin asıl nedeni ise toplumda bırakacağı olumsuz etkiler ve siyasi düzeni ve dengeleri değiştirme korkusu.

Buna göre Clubhouse’daki sohbet odalarında tartışılan konuların sınırsız ve kısıtlama olmadan ifade edilmesi toplum üzerinde olumsuz etki bırakacağı, dini ve manevi değerlerin tahrip olacağı düşünülüyor. Bu nedenle bazı siyasiler ve toplumun bir kesimi Clubhouse’un Çin’deki gibi yasaklanması çağrısında bulunuyor.

TOPLUM 3’E AYRILDI

Suudiler bu çağrısını ise Twitter üzerinden açtıkları  #محتوى_كلوب_هاوس ve #كلوب_هاوس_يسي_للمجتمع (Clubhouse içeriği-Cluphouse topluma zarar veriyor) hashtagler üzerinde duyurmaya çalışıyor.

Ancak Clubhouse’un yasaklanması düşünenlerin yanı sıra uygulamayı kullanarak toplumu yozlaştıracak fikir ve düşüncelerle aktif mücadele edilmesi gerektiğine inanlar da var.

Bu düşüncedekiler ise mücadelenin ülkedeki eğitimli bireyler aracılığıyla yapılmasından yana. Kutuplaştırmak yerine eğitim gayesi güdülerek yapılacak çalışmalar ile toplumun bu tehlikeden korunabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca yasaklanması ve tehlike ile mücadele edilmesi gerektiğini düşünenlerin yanı sıra Clubhouse’un faydalı olduğunu ve vatandaşlar arasında farkındalığın artacağını düşünenler de var.

Sadece İOS işletim sisteminde bulunan Clubhouse, bu güne kadar 8 milyon indirmeye ulaştı.   İngiltere, Almanya, Japonya, Brezilya ve Türkiye'de ve daha birçok ülkede hızla yayılan uygulama ancak davet yoluyla kullanılabiliyor.

Editör: TE Bilisim