Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir merkezinde bulunan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin Konya Yeni Sanayi Sitesi’ne taşınmasının Türkiye’nin en büyük sanayi dönüşüm projelerinden biri olduğunu söyledi.

KONYA, TÜRKİYE’NİN EN PLANLI YAPILAŞAN ŞEHİRLERİNDEN

Konya’nın Çatalhöyük ile başlayan yolculuğunda her medeniyette önemli bir şehir olmayı başarmış ender yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Aslında Konya, geriye dönseniz Türkiye’nin en planlı yapılaşan şehirlerinden birisi. Taşıyacak olduğumuz Eski Sanayi ve Karatay Sanayisi de aslında çok da konuşulmayan, gündem edilmeyen önemli bir kümelenme hareket alanıydı. Gıda toptancılarından başlayıp Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nde Motorlu Taşıtlar Sanayisi, sonrasında manifaturacılar, tekstilciler, kunduracılar, aslında her meslek grubunun öbek öbek çalıştığı bir sanayi alanıydı.” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA TÜRKİYE’YE ÖRNEK KENTSEL DÖNÜŞÜMLER YAPIYORUZ

“Bir hayalimiz daha gerçekleşiyor” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Altay, şöyle devam etti: “Seçim döneminde Benim Şehrim lansmanında birçok proje açıklamıştık. Onlardan belki en zoru, mali olarak en yükseği de Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınmasıydı. Fiziki yapısıyla hem çalışanlara hem de şehrimize hizmet etmekten çok uzak bir durumdaydı. Elhamdülillah bugün gelinen noktada Aslım Bölgesi’nde yeni sanayi sitemizin temelini attık. Bu, aslında birlikte çalışma ve başarı hikayesidir. Konya’da Türkiye’ye örnek kentsel dönüşümler yapıyoruz. Nerdeyse yüzde yüz mutabakatla bu işler yürüyor. Bu da Konya esnafının bereketidir. Esnafımıza, esnaf odası başkanlarımıza birlik başkanlarımıza teşekkür ediyorum.”

“KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR MİLAT”

Vverdikleri sözleri yerine getirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını kaydeden Başkan Altay, sadece verdikleri sözleri değil, Konya’ya daha fazlasını kazandırmanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Yeni Sanayi Sitesi’nin temelinin atılmasının Konya için çok önemli bir milat olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Çünkü Eski Sanayi ve Karatay Sanayi mevcut durumu ile adeta yaşamı sonlanmış, bir ölü haline gelmişti ama cenaze merasimi gerçekleştirilememişti. Yeni Sanayi’nin temelini atarak bunu gerçekleştirdik. Fiziki yapısıyla hem çalışanlarımıza hem sanayiye hizmet için gelen vatandaşlarımıza hizmet etmekten öte bir hali ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca Konya’nın merkezinde görüntü, gürültü ve çevre kirliliğine etki eden bir faktör inşallah yeni sanayi alanına taşınmış olacak.” dedi.

ESNAFLARLA TAM MUTAKABAT SAĞLANDI

Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’de 1 milyon metrekarelik alanda 800 bin metrekare taşınacak alan bulunduğunu vurgulayan Altay, “Burada bulunan 2 bin 858 esnafımızla görüşmeler yapıp tam mutabakat sağlayarak TOKİ ile protokol imzaladık. Ödeme seçenekleri belirlendi ve başvurular alındı. Böylece özellikle kiracı olarak Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin kahrını çeken esnafımız, uygun şartlarda iş yeri sahibi olma imkânına kavuşmuş oldu.” ifadelerini kullandı.

GÖREVİMİZ ŞEHRİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAK, SORUNLARI ÇÖZMEK

Yeni sanayi alanı için Konya Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçen 2 milyon 80 bin metrekarelik alanın TOKİ’ye devredildiğini vurgulayan Başkan Altay, “Bu 2 milyon metrekarelik alanın rayiç bedeli yaklaşık 1,5 milyar lira. Konya Büyükşehir olarak bu projeye katkı sunmak ve esnafımızın dükkan sahibi olması adına TOKİ’ye devrettik. Bunu şehrimiz ve esnafımız için bir fedakarlık olarak gerçekleştirdik. Aynı, ASELSAN Konya’nın kurulması ve oranın Teknoloji Endüstri Bölgesi olması konusunda da fedakarlık gösterdiğimiz gibi. Çünkü Konya Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli görevlerinden birisi de bu şehrin gelişimine katkı sağlamak, bu şehrin sorunlarını çözmek. TOKİ de 2 yıl içinde buraya 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirecek.” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SANAYİ DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN

Projenin Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük sanayi dönüşüm projelerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “800 bin metrekarelik bir alanda 2 bin 858 hak sahibinin olduğu bir yerde bunu başarabilmek çok zor bir iştir. Sanayicilerimize ve esnafımıza Çok teşekkür ediyorum. Süreç tamamlandığında 800 bin metrekarelik alanda bir yıkım gerçekleştirerek orada Konya’ya yakışır bir proje yapacağız. İkincisi; Konya kendine yakışır yeni bir sanayi kazanmış olacak. Yeni sanayide 2 bin 690 sanayi dükkanı ile 134 adet çeşitli sektörlerde hizmet verecek ticari dükkan bulunuyor, yeşil alanlar, sosyal donatılar bulunuyor.” diye konuştu.

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM”

Konya için çok önemli olan Konya Yeni Sanayi Sitesi’nin yapımının iki yıl içinde tamamlanacağını ve 2023 yılında Eski Sanayi esnafının kendine yakışır sanayi alanına taşınmış olacağını belirten Başkan Altay, “Konya projelerimize desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Leyla Sahin Usta'ya, milletvekillerimize, İl Başkanımıza teşekkür ediyorum. Esnaf Odaları Birliği Başkanımıza da tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Koronavirüs döneminde böyle büyük büyük bir projenin hayata geçirilmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanımızın çok büyük emeği var. Kendilerine tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de TOKİ Başkanımız Sayın Ömer Bulut’a. El ele vererek Konya'nın hayallerini bir bir gerçekleştiriyoruz. Mevlana Çarşısı yıkıldı, yeni çarşı yapılıyor. Altın Çarşı’da yıkım işlemleri başlatıldı. Eski Sanayi ile ilgili dönüşüm yapılıyor. Bunlar Konya'nın 40 yıldır konuşulan gündemleriydi. Elhamdülillah çözmek bizleri nasip oldu. Ne kadar dua etsek, ne kadar şükretsek azdır.” dedi.

Editör: TE Bilisim