Coinler neden düşüyor? Kripto para (Coinler) neden yükselmiyor? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırıyor. Son yıllarca binlerce kişi tarafından kullanılan kripto paraların neden bir anda yükselişe ve düşüşe geçtiği konusunda sorular soran vatandaşlar için detayları haberimizde yer verdik. Peki, Coinler neden düşüyor? Kripto para (Coinler) neden yükselmiyor? İşte tüm detaylar haberimizde…

COİNLER NEDEN DÜŞÜYOR?

Son günlerde hızlı yükselişin yerini hızlı düşüşe bırakan kripto paraların sert düşüşünün ne zaman sonlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Kripto para yatırımcıları ve üretim yapanlar sahip oldukları kripto paraları bozdurmak konusunda kararsız kalmış durumdalar.

Ekonomistlere göre, kripto paralardaki bu ani düşüş Avrupa ülkelerinde ekonomi bakanlarının yapmış olduğu yorumlar ile başladı ve bu yorumların etkisiyle ellerindeki sanal paraları bozduranların yaşanılan bu düşüşü etkilediği söyleniyor. Kripto para piyasasının dalgalı ve oynak oluşu da bu durumu körüklemiş oluyor.

Kripto paralardaki hızlı düşüşün sebebi olarak yatırım kaynakları ve hızlı büyüme sonrası bir miktar direnç kırılması yaşandı ve buna bağlı olarak kripto para yatırımcıları zarar etme korkusuyla sahip olduklarını bozdurdular.

Bitcoin’in değeri, diğer paralarla ve alınabilir - satılabilir değerli mallarla kıyaslandığında, değişken veya dengesiz olabilir. Bu durumun sebebi bir nevi küçük pazar oluşuna bağlanabilir. Aynı zamanda az sayıdaki para, Bitcoin değerini beklenenden daha fazla değiştirebilir. Bitcoin’in ederi arttıkça ve piyasa hacmi genişledikçe, yaşanılan oynaklık da zamana bağlı olarak azalır.

Bitcoin piyasasındaki fiyat değişimleri birden çok nedene bağlıdır. Değişkenlik, geleneksel piyasalarda CBOE Oynaklık Endeksi (VIX) şeklinde biliniyor ve Volatilite Endeksi ile ölçülüyor.

Bitcoin borsalarındaki bu oynaklık endeksi genel onay gösterilen bir endekse sahip değil. Bunun sebebi ise; kripto paraların diğer paralara oranla çok yeni olmasıdır.

KRİPTO PARA (COİNLER) NEDEN YÜKSELMİYOR?

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değer düşüşünün birçok nedeni bulunuyor. Regülasyon, kripto para birimlerindeki güvenlik sorunu, hükümetlerin müdahalesi ve siber saldırı sonucunda kaçak yaşanma riskinin bulunması temel sebepler arasında.

Güney Kore, Hindistan ve Çin hükümetlerinin Ocak ayında yapmış oldukları açıklamalar kripto para borsasının sallanmasındaki en büyük etkenlerden oldu. Bu ülkeler tarafından yapılan yorumlarda, kripto paralar üzerinde yeni düzenlemelerin yapılacağı konuşulmuştu. Bunların üzerine, Coincheck şirketine yapılan siber saldırı sonucunda 533 milyon dolar değerinde Bitcoin çalındı.

Hindistan Maliye Bakanı kripto paraların kullanımını yasa dışı hale getireceklerini söyleyerek, Bitcoin ve diğer kripto paralarda hızlı düşüş yaşanmıştı. Sanal paralar aleyhine yapılan bu tip açıklamalar sonucunda, ciddi oranlarda düşüşler yaşandı.

KREDİ KARTI KULLANIMI

Birleşik Krallıktaki bütün bankalar ve ABD’deki Lloyds Banking kredi kartıyla Bitcoin almak isteyen müşterilerini geri çevirerek çeşitli engellemeler yarattı.

ABD’nin finansa kuruluşlarında da buna benzer bir durum yaşandı. Bank of America, Citigroup ve JP Morgan Chase, kredi kartıyla kripto para alınamayacağını bildirdi.

YASA DIŞI İŞLERDE KULLANILMASI

Al - sat işlemlerindeki işlem gizliliği nedeniyle, yasal olmayan para kaçırma ve uyuşturucu alışverişinde sıkça kullanılan Bitcoin; taşınmaz mal soyguncularının ve dijital dolandırıcıların tercih sebebi olarak Bitcoin’e olan güvenin oldukça azalmasına sebep oldu. Son günlerde yaygınlaşan bu tip illegal işlemlerin sonucunda alınan önlemler gün geçtikçe artıyor.

Bitcoin’e ülke hükümetlerinde ılımlı bakılmamasının en önemli sebebi, kripto para borsalarına müdahalede bulunamamaları. Bu sebeptendir ki, birçok hükümet Bitcoin hakkında olumsuz yönde açıklamalar yapıyor. Kripto paraların depolanmasını ve değerli varlıklarla desteklenmesini engelleyen hükümetler, kripto paraları etkin olmayan hale getirmeye çalışıyorlar.

Kripto paralarla ilgili reklam taleplerini geri çeviren Facebook, bu alandaki reklamları geçtiğimiz günlerde yasakladı. Ayrıca, bu yasağı Instagram üzerinden de yapacağını söyledi.

Tether (USDT)’nin hacklenmesi sonucu açılan soruşturma kararının ardından, bir çokyatırımcı sahip oldukları kripto paraları nakde çevirerek, Bitcoin fiyat düşüşüne sebep oldular.

Önceki zamanlarda da bu tarz gündemlerin oluşmasından ve çoğu hükümetin kripto paralar hakkındaki olumsuz yorumlarından sonra Bitcoin ani düşüler yaşamıştı.

Editör: TE Bilisim