Dijital ehliyet denilen Takograf Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sağlanmaktadır. Takograf kartı almak isteyen vatandaşlar sürücü şirket veya servisler başvurularını internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirler. Ön başvurular internet üzerinden olup sürücüler kendi adları üzerinden TOBB tarafından görevlendirilmiş odalara giderek gerekli istenilen belgeleri teslim ederek başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

Sürücüler mutlaka odalara gitmeden ödemeleri yapmış olmaları gerekmektedir.

SAYISAL TAGOGRAF NEDİR?

Sayılsal takograf; karayolu vasıtasıyla yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlar için kullanılan kontrol cihazı olarak bilinir. Araç üzerine bağlı takograf cihazı sistemin beyni diye tarif edebiliriz. Sürücüler için periyot sistemini ve görevlerini bellek üzerinden 12 ay boyunca saklar. Genel olarak sayısal takograf akıllı kartlar üzerinden çalışır. Sürücüler şirketler operatörler, takograf kalibrasyon merkezleri ve denetim görevlileri ihtiyaç durumunda akıllı kartlara sahip olabilmektedirler. Kart sayesinde takograf cihazında ki bütün bilgilere ulaşabilir.

DİJİTAL EHLİYET BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Dijital ehliyet başvurusu için, internet üzerinden ön başvuru yapılıp, takograf kartı ödemesi de yapıldıktan sonra, sürücüler, TOBB tarafından yetkilendirilen odalarda başvuru işlemlerini tamamlayabilecekler. Bunun için sürücüler;

• Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

• Sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi

• Biyometrik fotoğraflarını yanlarında bulundurmak zorundadır.

DİJİTAL EHLİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Uluslararası taşımacılık yapan SRC1- SRC2- SRC3- SRC4 -SRC5 belgelerine sahip olunması gerekir.

DİJİTAL EHLİYET ÜCRETİ NE KADAR?

Sürücü kartları 130 TL olurken şirket vs. servis kartları ise 400 TL olarak belli olmuştur.

EHLİYET DEĞİŞTİRME SON TARİH NE ZAMAN?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ehliyet yenileme tarihi ile yaptığı açıklamada ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlendiğini duyurdu. Yeni ehliyetler ilk defa 2016 yılında verilmeye başlanmıştı.

Editör: TE Bilisim