Ebru Okanlar / Mülâkât

Sizi tanıyabilir miyiz?

Memnuniyetle efendim, ben İbrahim Çetin 1961 Bolu göynük doğumluyum. İstanbul imam hatip lisesi 1979 mezunuyum. Daha sonra Mekke Ummu-al Qura Üniversitesi İslam Hukuku mezunuyum. -Üniversite yıllarında Mekke’de hacılara Umrecilere hizmet etme imkânı bulduk.

1990 yılında Türkiye’ye döndüğümüzde bir boşluk olduğunu hissettik ve bu işin resmi olarak yapılması için girişimlerde bulunduk. -1990 yılından bugüne kadar Allah’ın misafirlerine hem Hac hem de Umre mevsiminde hizmet etmeye çalıştık.

- İkram ve Ekrem Turizm şirketinin yöneticisiyim. Aynı zamanda Bursa Uludağ Üniversitesinden de Hac’da karşılaşılan problemler ve çözüm yolları adı ile yüksek lisans çalışması yaptım.

- Halen Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesi İlahiyat fakültesinde Öğretim görevlisiyim.

Hizmetlerin sunumunda internet kullanılıyor mu, sanal ödeme yapılıyor mu?

Evet, o konuda genç kardeşlerimiz şirkette çok güzel çalışmalar yaptılar. Bizim özelliğimiz misafirlerimiz hangi tarihte hangi hava yolu ile hangi otelde kaç gün kaç gece ve hangi şartlarda kalacağını bilerek, gerek merkez ofiste gerek ise Türkiye genelindeki şubelerimizde ve bayilerimizde veya internet ortamında web sitesinden girerek kendisi istediği turu seçip kaydını yapıp ödemesini yapabiliyor.

Hac ve umre hizmetlerini hangi kanun veya yönetmelikle yapabiliyorsunuz?

Hac ve Umre hizmetleri TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kontrolü altında yapılmaktadır.Her ne kadar turizm acentesi olsak da yaptığımız iş dini bir yolculuk olduğu için yani işleri Başkanlığının kontrolünde ve onların tayin ettiği din görevlisi ve kafile başkanlarının rehberliğinde yapılmaktadır.

Kervanınızı insanları seçmesi için neler söyleyebilirsiniz neden sizleri seçsinler?

İşte bu güzel bir soru; Bir defa bizler bu hizmeti yaparken Rabbimizin emrettiği bir ibadeti yaptırdığımız için ve bu işi yaparken bir sevap kazanacağımızı da düşünerek hareket etmekteyiz bunu tüm misafirlerimiz bu yolculuk esnasında hissetmektedir. Yine işin ehli bölgeyi bilen ve mevsimlik eleman değil her birisi gerek Mekke gerek Medine’de yıllarca bulunmuş eğitimini almış elemanlar tarafından o hizmeti deruhte etmekteyiz. Biz Türkiye’nin tüm vilayetlerinden ve ilçe, köy ve kasabalarından hacca umreye kayıt yapıyoruz. Burada misafirlerimiz gitmeden önce turlarını çok iyi seçmeliler. Mekke Medine veya Kudüs’te program değişikliği ancak hastalık, ölüm gibi arizi sebeplerden yapılıyor. Kayıt olduktan sonra gerek kayıt yapan acentalar ve şubeler gerekse İstanbul merkez ofiste her cumartesi ehil hocalarımız hac umre ve Kudüs semineri vermekte ve bu seminerde hem fıkhı hem de ameli pratik bilgiler verilmektedir

Bir çok kez haber bültenlerinde dolandırılan insanları görüyoruz, bunu insanlarımız nasıl aşarlar nelere dikkat etsinler?

Maalesef bu son derece bizim de başımızı ağrıttığı bir konu, insanın olduğu yerde doğrular da yanlışlar da yapılıyor. Bizim sektörde daha fazla yapılmaktadır bu bir gerçektir. Bu konuda hacılar ve umreciler devletin Resmen izin verdiği teminat mektubu yatırmış olan firmalara müracaat etmelerinde fayda var bir de ödemelerini kayıt altına almaları gerekiyor. Umre veya turistleri dolandırma işi sadece bizim ülkemizde değil başka ülkelerde de cereyan etmektedir. Vize almada yetkisiz kişiler veya bilet olmadan satış yapmak ve tarih vermek yine söz verilen otellerde konaklamamak otellerin mesafesi önemli o mesafeleri daha kısa olarak bildirmek bunlar hep karşılaştığımız ve üzücü ve telafisi zor konular.

Suudi Arabistan’daki pandemi şartları ne durumda, oradaki Hac umre şirketleri de o durumdan etkilenmiş olabilirler mi?

Bizim ülkemiz gibi diğer ülkelerde nasıl etkilendiyse Suudi Arabistan da bu virüsten aynı şekilde etkilenmiştir. Zira dünyanın her yerinden milyonlarca insan Allah’ın(cc) beyti ne ve Peygamberimizin kabrini ziyarete akın akın gelmekteydi. 26 Şubat 2020 günü itibari ile Suudi Arabistan umre turlarını durdurmuş ve Suudi Arabistan da bulunan umrecilerin de ülke dışına kendi ülkelerine gitmeleri konusunda her türlü kolaylığı göstermiştir. Suudi Arabistan özellikle Mekke ve Medine’deki umre şirketleri otel sahipleri transfer yapan otobüs şirketleri ve esnaf bu Pandemi döneminde çok ciddi manada zarar görmüşlerdir.

Son olarak 2020 hacı yapılmadı veya çok az insan yaptı 2021 hacı için öngörünüz nedir?

Doğru söylüyorsunuz 2020 yılı hacı hacılar kayıtlarını yaptırmış ödemelerini yapmış her türlü hazırlıklar yapılmış olduğu halde bu hastalık virüs sebebiyle tehir edilmiştir. 2021 hacı için ise şimdilik herhangi bir karar alınmamış ön hazırlıklar yapılmakta belki yaş sınırlaması ile izin verilme durumu olabilecektir. Umrede 18 - 50 yaş arasına şimdilik izin verilmekte ve sınırlı sayıda umrenin yapılmasına izin verilmektedir. Türkiye olarak Diyanet İşleri Başkanlığı şimdilik umreye gidişlere onay vermemiş bir müddet daha beklenmesi tavsiye edilmiştir. Haccın ise mart ayı ortalarında kararını açıklanacağını beklemekteyiz.Haccın şartlarından dır yol emniyeti ve sağlıklı olmak. İşte bu sebeple sağlıklı olmaya anladığımız kadarı ile yaş sınırlanması ile değerlendirmek ne derece doğru tartışmak gerekir. Şimdilik umre 18-50 yaş ile sınırlı, Endonezya vatandaşları 18-60 yaş aralığı olarak istisna yapıldı. Haccıda 18-50 veya 18-60 yaş aralığı gidebilir gibi bir sınırlama getirilirse işte o zaman ciddi sıkıntılar moral bozukluğu ile karşılaşılır.

Salgın sürecinde işleriniz aksamış olmalı bu süreci nasıl atlattınız?

Evet, salgın dönemi umrecilerin Suudi Arabistan’da bulunduğu ve Hac kayıtlarının yapıldığı, hatta Hac için otellerin tutulduğu, ramazan otellerinin tutulduğu, hatta ramazan kayıtlarının da neredeyse %50 sinin yapıldığı bir döneme geldi. Bazı Umrecilerimiz havaalanından geriye döndüğü bile oldu. Bunları insanlara izah etmek hiç de kolay olmadı çok sıkıntılı günler geçirdik ancak devletimizin aldığı kararların doğru olduğunu daha sonra anladılar. Ayrıca yaklaşık 1 yıldır gerek yurt dışı seyahat kısıtlamaları sebebi ile zorunlu bir dönemeçteyiz. Hac ve umre acentalar ise bu sıkıntılı dönemde en fazla sıkıntı çeken ve ciddi maddi sıkıntılar içerisinde varlıklarını devam ettirmeye çalışmaktadır. Şimdi ise Suudi Arabistan’ın hac için vereceği kararı dört gözle beklemekteyiz uzun zaman sonra 2020 miladi 1441hicri yılı hac heyecanını tüm dünya Müslümanları yaşamadık ve mahrum kaldık.Şimdiye kadar da umre ile ilgili umutlandırıcı bir haber de veremiyoruz, zira bize de ulaşmadı.Her ne kadar umre yi Suudi Arabistan vize vermeye başlasa da şartlar seyahat için uygun görülmüyor.2021 hac için dört gözle alınacak kararları beklemekteyiz.

Tam olarak insanlara ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Efendim biz asıl işimiz Hac, Umre ve Kudüs turlarıdır bunun dışında balkan ülkelerine Endülüs’te ve kültür turu adı altında farklı ülkelere turlar düzenliyoruz. Biz Türkiye’nin tüm vilayetlerinden ve ilçe köy kasabalarından hacca umreye kayıt yapıyoruz.

Burada misafirlerimiz gitmeden önce turlarını çok iyi seçmeliler Mekke, Medine veya Kudüs’te program değişikliği ancak hastalık ölüm gibi Arizi sebeplerden yapılıyor. Kayıt oldukları sonra gerek kayıt yapan acentalar ve şubeler gerekse İstanbul merkez ofise her cumartesi ehil hocalarımız hac umre ve Kudüs semineri vermekte ve bu seminerde hem fıkhi hem de ameli pratik bilgiler verilmektedir.

Umreciler ve hacılarımız hem Medine hem de Mekke de işin ehli hocalarımız tarafından akşamları gerekli ilmi sohbetler yapılmakta uygun vakitlerde dış geziler ile yine uygun daha evvel duyurulan şehir içi mübarek mekânlar gezdirilmektedir.

Ebru Okanlar - İkram Turizm Genel Müdür İbrahim Çetin

Editör: TE Bilisim