Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Libya, Suriye ve Afrika’da askeri faaliyetler yürüten Wagner gurubunun arkasında olduğu bilinen Yevgeny Prigozhin hakkında, FBI yakalama kararı çıkardı.

Federal Soruşturma Bürosu FBI, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'e yakınlığı ile bilinen Yevgeny Prigozhin'i arananlar listesine ekledi ve tutuklanmasına yardım edecek şahıs ve kuruma 250.000 dolar ödül vereceğini açıkladı.

Prigozhin, St. Petersburg merkezli İnternet Araştırma Ajansının ana sponsoru ve ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale etmek ve ABD’nin içişlerine karışmakla suçlanıyor.

Prigozhin, dünyanın birçok yerinde Rus Özel Güvenlik şirketi olarak bilinen Wagner'in de arkasında olan bir isimdir.

Geçtiğimiz sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayı sonunda Tunus'ta yaptığı açıklamada da Wagner Grubu'nu işaret ederek, "Sormak lazım, Libya'da bulunan, 5 bini Sudan'dan, 2 bini Rusya'dan Wagner diye girenler hangi sıfatla geldiler, orada ne işleri, hangi bağlantıları var?" değerlendirmesi yapmıştı.

Söz konusu güvenlik şirketinin Türkiye'nin gündemine Erdoğan'ın bu açıklamasıyla girmiş olmasına karşın, adının duyulmaya başlanması ise birkaç yıl öncesine dayanıyor.

Wagner Grubu hakkında Rus hükümeti de, bu şirketle aralarında bir bağ olduğu iddialarına yanıt vermiyor.

Geçtiğimiz sene aralık ayında da Belarus’ta, Wagner’e bağlı oldukları ve “ terör eylemine” girişmeye hazırlandıkları iddiasıyla 33 Rus vatandaşı gözaltına alınmış ve ardından Belarus hükümeti ile Moskova arasında kriz yaşanmıştı.

Öte yandan Wagner gurubuna ait askerlerin Afrika ve Ortadoğu’da faaliyet yürüttüğü biliniyor.

Editör: TE Bilisim