Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık bir yıldır sıkı tedbirlerin uygulandığı Türkiye’de “Yeni kontrollü normalleşme” sürecine girildiğini duyurdu. Kabinede alınan kararlara göre, şehirler “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” olarak dört kategoriye ayrıldı. “Tedbirlere uy, vakayı düşür, normalleş” şeklinde formüle edilen kararlara göre, düşük riskli illerde normalleşme başlayacak, yüksek riskli şehirlerde ise kısıtlamalar bir süre daha devam edecek.

RENK RENK SINIFLANDIRMA

Tedbirlerin sıkılaştırılması ya da gevşetilmesi kararının salgının seyriyle alakalı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin normalleşme adımlarını kademeli bir şekilde atması gerektiğine vurgu yaptı.

Şehirlerin, 100 bin nüfusa düşen vaka sayısına göre, kategorize edildiğinin altını çizen Erdoğan, düşük riskli, orta riskli yüksek riskli ve çok yüksek riskli şeklinde sınıflandırılacağını söyledi.

YETKİ VALİLİKLERDE

Vaka sayısındaki düşüşe göre illerin normalleşme sürecine gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk haritasının her hafta güncelleneceğine ve her bir şehirde iyileşme veya kötüleşme durumuna göre ayrı ayrı değerlendirme yapılacağına dikkat çekti.

Vaka sayıları artan şehirde yeniden kısıtlamalar uygulanacağını aktaran Erdoğan, kararın il hıfzıssıhha kurumu tarafından verileceğini söyledi.

ADIM ADIM YENİ NORMAL

  • Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma yasağı sürecek.
  • İlkokullar ile 8. ve 12. sınıflar eğitim öğretime açılacak.
  • Orta ve düşük riskli bölgelerde ilkokul, ortaokul ve liseler eğitime başlayacak.
  • Riskin düşük olduğu illerde, restoranlar yüzde 50 kapasite ile açılacak.
  • Orta ve düşük riskli illerde 65 yaş üstü 20 yaş altı için sokağa çıkma yasağı uygulaması kaldırılacak.
  • Halı saha ve havuz gibi yerler sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında faaliyetini sürdürecek,
  • Nikâh ve düğün merasimleri en fazla 100 kişi ile yapılacak.
Editör: TE Bilisim