Ahmet Akar / Mülâkât

Kovid-19 döneminde gösterilen özverili çalışmaya işaret eden CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, enerji sektörü çalışanlarına yönelik farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayarak personellerinin hayatın durmaması için görevlerinin başında olduğunu belirtti. Koronavirüse karşı ilk önlem olarak acil eylem planını devreye koyduklarının altını çizen Bakal, “Müşterilerimizin işlemlerini çevrimiçi yürütebilmeleri için altyapımızı güçlendirerek tüm iletişim kanallarımızdan bilgilendirme yaptık” dedi.

Dünyayı sarsan, büyük tahribatlara neden olan bir virüs ile karşı karşıyayız. Koronavirüsün (kovid-19) dünyada hızla yayılmasıyla bir anda gündemimize girdi. kovid-19 virüs salgınının Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmesi sonrasında, yayılımını durdurmaya yönelik adımlar küresel ekonomiyi de büyük ölçüde etkiledi. Dünya üzerindeki birçok enerji şirketinin uygulamalarından yola çıkarak ortaya koyulan çalışmaya göre, kovid-19’un yarattığı dalgalanma sonrasında, sektör oyuncuları, ödemeleri erteleme ve varlıklarının devre dışı kalmasına sebep olacak önlemleri askıya alma yolunda gidiyor. CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, bu kapsamda aldıkları önlemleri ve yol haritalarını Diriliş Postası’na anlatı.

“ACİL EYLEM PLANLARINI DEVREYE ALDIK”

Mart 2020 itibarıyla Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüse karşı ilk önlem olarak acil eylem planını devreye koyduklarının altını çizen Bakkal, “Öncelikli olarak tüm müşterilerimizin işlemlerini online yürütebilmeleri için altyapımızı güçlendirerek tüm kanallarımızdan bilgilendirme yaptık. Online kanallarımızda yüzde 30’a varan işlem artışı yaşadık. Müşteri deneyimine yönelik ölçümlerimizde de bu aksiyonumuzun olumlu dönüşlerini aldık. Teknolojiye uzak duran müşterilerimiz bile web sitemiz, mobil uygulamamız üzerinden kolay, hızlı ve güvenli işlem yapma rahatlığına alıştı” dedi. Tüm ofislerde Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı kurallar çerçevesinde gerekli hijyen tedbirleri aldıklarını ve personelin büyük bir kısmını evden çalışma düzenine geçirdiklerini dile getiren Bakkal sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşteri ile direkt temasın olduğu Müşteri Hizmet Merkezleri’mizde (MÜHİM) ise çalışma arkadaşlarımız dönüşümlü olarak görev yapmaya başladı. Bu arada merkezlerimiz düzenli olarak dezenfekte edildi, maske, eldiven dağıtımı yapıldı. Müşteriler MÜHİM’lere tek tek alınırken çalışma arkadaşımız ile müşteri arasında sosyal mesafe kuralının aşılmaması için gerekli koşullar oluşturuldu”

CK Enerji Boğaziçi Elektrik olarak toplam kaç müşteriye ulaşmış durumdasınız?

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda görevli tedarik şirketi olarak hizmet vermenin yanı sıra Türkiye’nin 81 ilinde tüketicilerle ikili anlaşmalar yaparak elektrik satışı gerçekleştiriyoruz. 2020 sonu itibarıyla ulaştığımız müşteri sayısı 4,6 milyon seviyelerinde. Bu Avrupa’da bazı ülkelerin nüfusuna yakın bir rakam. Çok geniş kitlelere en iyi hizmeti vermek adına çalışırken müşterimizin zamanını korumayı, uçtan uca entegre ve etkin çözümlerle hayatını kolaylaştırmayı odağımıza aldığımızın altını çizmek isterim.

‘ENERJİ VERİMLİLİĞİ’Nİ DESTEKLEYEN PROJELER

Son bir yılda pandemiden dolayı evde geçirilen zaman bir hayli arttı, bazı ihtiyaçlar fazla tüketilmeye başlandı, bunların başında elektrik tüketimi geliyor sizce bu durum enerji tasarrufu için problem teşkil eder mi?

Pandemiyle mücadele kapsamında alınan önlemler evde geçirilen zamanı ciddi anlamda artırdı. Bazı evlerde daha önce haftada bir çalıştırılan fırınlarda her gün bir şeyler pişer hale geldi. Evdeki fırın, su ısıtıcısı, TV, bilgisayar, oyun konsolları daha çok çalışmaya başladı. Pandeminin tüm ezberlerimizi bozduğu bir gerçek. Biz sorumlu bir şirket olarak sahip olduğumuz her iletişim kanalından, müşterilerimizi elektriğin doğru ve verimli kullanılması için bilgilendirmeye gayret ediyoruz. Olaya sadece elektrik faturası üzerinden bakmamak gerek. Sürdürülebilir bir dünya için kaynakları doğru ve verimli kullanmak çok önemli. Bu konu önümüzdeki dönemde ülkelerin, şirketlerin, kişilerin ilk gündem maddeleri arasında yer alacak. Artık enerji verimliliğini destekleyen çok fazla uygulama ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri göreceğiz. Tüm bu çalışmalar enerjide verimlilik bilincinin oluşmasına büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum.

ENERJİ OKURYAZARLIĞI PROJESİ

Enerji tasarrufunu öneriyor musunuz? Enerji tasarrufu sizin satışınızın düşmesi anlamına gelmiyor mu?
Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Dünyanın kıt kaynaklarını doğru kullanmak hepimizin insanlık görevi. Biz CK Enerji Boğaziçi Elektrik olarak kendimizi sadece ‘elektrik satan’ bir şirket olarak konumlandırmıyoruz. Unutmamalı ki en pahalı enerji olmayan enerjidir. Ülkemizin herhangi bir nedenle enerjide sıkıntıya düşmesi halinde ise bu durumun kazananı diye bir şey olmaz.

Ne mutlu ki hemen hemen enerjinin her alanında yer alan ortaklarımız bu ülkeye, bu dünyaya duydukları sorumluluk ile faaliyet gösteriyorlar. Bu anlayışla biz de enerjinin bilinçli kullanımına destek olmak adına 2018 yılında Enerji Okuryazarlığı Projesi’ni başlattık. Hem ülke ekonomisine hem de elektriğin verimli kullanılmasına destek olmayı hedefleyen projenin içerisinde; tüketicilerin elektrik faturasındaki kalemleri tek tek görmesine olanak veren ‘şeffaf fatura’, en çok kullanılan elektrikli ev aletlerinin ne kadar elektrik tükettiğini gösteren ‘tüketim hesaplama butonu’, bilinçli elektrik kullanımını desteklemek üzere de ‘tüketici kitapçığı ve ‘verimlilik önlemleri’ bulunuyor.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ

OECD ülkeleri arasında enerji talep hızının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı gerek 2019-2023 Stratejik Planları gerekse 2023 sonrası hedefleri için gelişen teknolojilerle birlikte yenilenebilir enerjinin toplam enerjideki payını artırma hedefine yönelik yoğun bir çaba içinde olduğu da unutulmamalı. Bununla birlikte müşterilerimiz için yenilenebilir enerji sertifikası (temiz enerji belgesi) temin edebiliyoruz. Bu sertifikasyon ile tüketilen enerjinin, yenilenebilir enerjiden üretildiğini belgeleyen büyük ve orta ölçekli işletmeler, uluslararası finans kuruluşlarından daha kolay ve uygun maliyetli kredi bulabiliyor, gelişmiş ülkelere yaptıkları ihracat konusunda uygunluk sağlayıp finansal avantaj elde edebiliyorlar. Bunun yanında bu hizmet ile kurumların çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına da katkıda bulunmuş oluyoruz.

“KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI BİLGİLENDİRİLMELİ”

Elektrikte kaçak kullanım halen çok fazla miktarlarda bu kaçak kullanımlar için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kaçak kullanımın tamamen ortadan kaldırılması gibi bir imkân var mıdır?

Toplumun tamamının hassasiyet göstermesi gereken bir konu. Özelleştirme sürecinin 2013’te elektrik dağıtımında tamamlanmasının ardından perakende ve dağıtım hizmeti birbirinden ayrıldı ve farklı tüzel kişilikler tarafından yürütülmeye başlandı. Görevli tedarik şirketi, EPDK tarafından yetkilendirilen ve bölgesindeki tüketicilere elektrik satışı yapan kurum demek. Elektrikte fatura işlemleri, açma-kapama, borç sorgulama gibi tüm konular tedarik şirketinin görevleri arasında yer alıyor. Kayıp ve kaçak oranlarının takibi ve düşürülmesi ise elektrik dağıtım şirketlerinin görevleri kapsamında. Bizler de sizler gibi sorumlu vatandaşlar olarak bilgilendirmelerimizi sürdürerek elektrik dağıtım şirketlerine bu yönde destek vermeye çalışıyoruz

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA ViZYONU

CK Enerji Boğaziçi Elektrik’nin gelecek vizyonu ile alakalı bilgiler verebilir misiniz?

CK Enerji Boğaziçi Elektrik denilince müşterisine güven veren, müşteri memnuniyetini en üst noktada sağlayan ve sosyal sorumluluk projeleri ile müşterilerinde davranış değişikliği yaratmayı hedefl eyen bir şirketin akıllara gelmesini arzu ediyoruz. Kendi iş alanımızda en iyi hizmeti vermek zaten bizim sorumluluğumuz. Biz en iyi hizmeti verirken tüketiciye enerjiyi en uygun fiyata, doğru ve verimli kullanmada destek olmak, sürdürülebilir bir dünya için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Tüm iş planlarımızı da bu anlayışla yönetiyoruz.

Editör: TE Bilisim