Sümeyye Aksu / Mülâkât

Yeni kontrollü normalleşme sürecine ilişkin, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar eğitim-öğretime açıldı. Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, bu kapsamda okulların açılmasıyla birlikte kurallara uyma konusunda ciddi bir takip gerektirecek sürecin başladığını belirtti. “Okullardaki temizlik ve hijyen belirli standartlarda olmalı ve belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı belirli aralıklarla denetlenmelidir” diyen Prof. Dr. Oğuztürk, “Çocuklar teneffüslerde kalabalık oluşturacak şekilde toplanmamalı ve sosyal mesafe kurallarına uyulmalı. Ancak en önemlisi hasta çocuklar kesinlikle okula gönderilmemeli ve çocuğun durumu ile ilgili okul ve sınıf öğretmeni bilgilendirilmelidir” dedi.

Yeni Kontrollü normalleşme süreciyle birlikte, koronavirüs (kovid-19)salgını nedeniyle getirilen tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin bir dizi yeni karar alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacağını söyledi. Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre, okulların yeniden açılmasıyla ilgili şu kararlar alındı: Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak. Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8’inci ve 12’nci sınıflarda eğitim-öğretime açılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ise daha önce 2 Mart’ta yüz yüze sınavların başlanacağını açıklamıştı. Liselerde ise 8 Mart’tan sonra sınavların yapılması öngörülüyor. Yüz yüze eğitim ve sınavlar 2 Mart’ta illerin koşullarına göre başlayacak. Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler kontrollü normalleşme süreciyle birlikte, yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Bu kapsamda, çocuklar bu salgın döneminde nasıl tedbirler almalılar? Uzaktan eğitim süreci çocukları nasıl etkiledi? Yüz yüze eğitimin başlaması salgını nasıl etkiler? Yeni başlayan bu dönemi Diriliş Postası adına Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’e sorduk.

“YENİ TAKİP SÜRECİ BAŞLADI”

Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacağı belirtildi. Bu kapsamda okulların açılmasıyla birlikte, kurallara uyma konusunda ciddi bir takip gerektirecek sürecin başladığının altını çizen Prof. Dr. Oğuztürk, “İnsanların, genç nüfusun evde kalması tabii ki onların hem psikolojik hem de fizyolojik gelişimlerinde maalesef bazı sıkıntılara yol açtı. Bu anlamda da zaten ülkemizdeki bu süreçte net olarak ifade etmesek de okulların açılması şeklinde bir niyet ve fikir birliği oluştuğu hakkında bir kanaate sahibiz. Okullar açıldığında tabii ki bu anlamda bazı kuralların da çok ciddi anlamda takip edilip uygulanması ve esneme yapılmaması gerekiyor” dedi.

İL BAZLI KARARLAR

“Okulların açılmasının ülke genelinde olmasa dahi net bir şekilde ifade etmek gerekirse şehirlerdeki pandemi kurullarının aldığı kararlarla netleşecek diyebiliriz” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Oğuztürk, “Bu yüz yüze eğitimin, tabi ki olması gerektiği gibi, az önce de ifade ettiğim gibi kuralların net bir şekilde uygulamasıyla devam edecek. Yoksa eğer biz günlük vaka sayılarında artış, hastaneye yatış oranlarında yükselme gibi durumlar söz konusu olursa maalesef tekrar online eğitime geçmek durumu söz konusu olabilecek” diye konuştu. Şu an itibariyle vaka sayılarının henüz istenilen seviyeye düşmediğini belirten Prof. Dr. Oğuztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda bunun kurallara uymama veya mutant virüslerle bağlantısı olabileceği doğal olarak ilk etapta akla gelebilir. Ama bu anlamda bu vakaların kurallara uyularak azaltılması birinci hedefimiz olacak. Okulların açılmasının, kurallara uyma konusundaki hassasiyete dikkat edilmesi neticesinde çok sıkıntı oluşturacağını düşünmüyorum. Burada öğrencilerin dikkat edilmesi gereken bazı hususlara riayet etmesi ve ebeveynleri tarafından da uyarılması gerekiyor”

KÖY OKULLARINDA RİSK DAHA DÜŞÜK

Kırsal kesimlerde salgının hiç görülmediği veya çok düşük seyrettiği köy okullarında eğitime yüz yüze devam edilmesinde herhangi bir sakınca olacağını düşünmediğini dile getiren Prof. Dr. Oğuztürk, “Köylerde vaka sayılarının sıfır olduğu yerleşim birimlerinde veya çok düşük olduğu mavi kategorideki yerleşim birimlerinde eğitimi başlatma anlamında bir tereddütte gerek yok. Zaten Kovid ile mücadele dinamik bir süreç olduğu için bu anlamda bu süreçte herhangi bir değişiklik olursa ona göre yeni tedbirler alınabilir. Ama köy okullarında riskin çok daha düşük olduğundan oralarda yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda bir sıkıntı olmayacağı kanaatindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

TOPLUMSAL BİR HAREKETLİLİK SÖZ KONUSU

Okulların açılması ile birlikte toplumsal bir hareketlilik beklediklerini vurgulayan Prof. Dr. Oğuztürk: “Büyükşehirlerde maalesef hem servis olayı söz konusu hem de büyük okullarda sosyal hareketlenmelerde ciddi anlamda artış olacak. Eğer denetim konusunda ciddi bir sıkıntı olmazsa Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı gibi okulların açılmasına vaka sayılarında çok ciddi anlamda artış olmayacağı düşünülüyor.

Öğrencilerin hem ebeveynleri hem de öğretmenleri tarafından kurallara uyma konusunda takibi yapıldığı müddetçe bu beklenti gerçekleşir. Zaten özellikle 8’inci ve 12’nci sınıflarındaki öğrenciler bir miktar daha bilinçlenmiş durumdalar. Herhangi bir sıkıntı olup, kovid-19 vakalarının artışını çok fazla etkileyeceği kanaatinde değilim” ifadelerini kullandı.

“HASTA ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLMEMELİ”

“Okullardaki temizlik ve hijyen belirli standartlarda olmalı ve belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı belirli aralıklarla denetlenmelidir” diyen Prof. Dr. Oğuztürk, “Çocuklar teneffüslerde kalabalık oluşturacak şekilde toplanmamalı ve sosyal mesafe kurallarına uyulmalı. Ancak en önemlisi hasta çocuklar kesinlikle okula gönderilmemeli ve çocuğun durumu ile ilgili okul ve sınıf öğretmeni bilgilendirilmelidir” dedi.

OKULLARDA KURALLARA AZAMİ ŞEKİLDE UYULMALI

Okullarda kurallara azami şekilde uyulması gerektiği belirten Prof. Dr. Oğuztürk, “Serviste öğrencilerin maske takmasının kesinlikle zorunlu olacağı şekilde seyahat ettirilmeli. Ayrıca hep aynı koltukta seyahat etmesi gerekiyor. Yani o koltuk o öğrenciye bir nevi zimmetlenmeli. Bu anlamda buna dikkat etmek gerekiyor.

Zaruri haller dışında maskenin kesinlikle çıkarılmaması gerekiyor. En önemli problem, ellerimiz. Öğrencilerin ellerini sık yıkamaları, sınıflarda bir metre mesafeden daha fazla aralıklı bir mesafede bulundurmaları, teneffüslerde sınıfların kapı ve pencerelerinin açılarak havalandırılması mutlak önemli. Tuvaletlerde mümkün mertebe sensörlü muslukların olması ve bununla birlikte ortak kullanılan alanların dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Örneğin merdiven korkuluklarını okul personelleri tarafından sık dezenfekte edilmesi lazım. Her sınıfta yine dezenfektan bulunmalıdır. ” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim