Fezleke nedir, ne anlama geliyor? Fezleke için kaç oy gerekir? Soruları sosyal medyada gündem olunca detaylarını sizler için araştırdık. Son günlerde siyasi liderlerdin birbirleriyle atışmaları arasında geçen fezleke konusu gündem ve merak konusu oldu. Fezleke nedir sorusunu araştırıp ardından Fezleke için kaç oy gerekir? Gibi soruların yanıtını araştıran vatandaşlar için tüm detayları haberimizde yer verdik. İşte tüm ayrıntılar…

FEZLEKE NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

Türk Dil Kurumu’nca verilen bilgiye göre bir konuda verilen kararın kısa bir özet halinde yazılmış şekline fezleke adı verilir. Halk olarak bu kelimeye sıklıkla televizyonda haber kanallarında, radyolarda, internette ya da gazetelerde sık sık görürüz. Günlük hayatın siyasi ve hukuki yönünde sürekli yer alan bir kelimedir. Ancak bizler hukuk alanından çok siyasi alanda geçen fezleke haberlerini duymaktayız.

Siyaset konulu haberleri izlerken dikkat etmişsinizdir: Bir siyasetçi, diğer bir siyasetçi hakkında fezleke verir. Burada fezlekeyi veren kişi, fezlekede adı geçen siyasetçi ile ilgili olarak meydana gelmiş bir olayın kısa özetini yazıya dökmüş demektir. Yine siyasetle ilgili bir durumda belirli bir konu ya da kanun yazılarının uzun halinin kısa bir özet haline getirilmiş haline de fezleke ismi verilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, siyasi partilerin disiplin kurumlarının sık sık fezleke hazırladığına şahit oluyoruz. Zaten en çok fezlekeyi de siyasi partilerin disiplin kurumları hazırlamaktadır.

Fezleke siyaset alanı dışında hukuk alanında da sık sık kullanılan bir terimdir. Bir mahkemede dava ya da karar ile ilgili metinlerin özetine de fezleke adı verilebilir. Teftişle görevli olan kurumlar ve makamlar da mahkemeler ve siyasi partiler gibi raporların özetlerini hazırlayabilirler. Bu özetlere de fezleke ismi verilir.

FEZLEKE İÇİN KAÇ OY GEREKİR?

Son günlerde gündem olan fezlekenin meclise sunulup kabul edilmesi için oyların büyük çoğunluğun alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Örneğin, fezlekesi olan milletvekili isterse Hazırlık Komisyonunda, Karma Komisyonda veya Genel Kurulda kendi savunmasını yapabiliyor ya da başka bir milletvekili arkadaşına savunma yapması için bu hakkını verebiliyor. Söz ve savunma talebi yoksa görüşmeler tamamlanıyor. Daha sonra Karma Komisyonun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor. Genel uygulamaya göre açık oylama yapılıyor. Genel Kurulda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı (151) yeterli oluyor.

Editör: TE Bilisim