Rusya, Kırım Tatar Türk halkının milli lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a giriş yasağını 2034'e kadar uzattı.

Avukat Nikolay Polozov, Facebook'tan yaptığı paylaşımda, Kırım'a bağlı Armyansk şehrinde Kırımoğlu'na ilişkin duruşma sırasında, Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Kırımoğlu'nun yarımadaya giriş yasağını 5 Mart 2019'ta 15 seneliğine uzattığının öğrenildiğini açıkladı.

“AMAÇLARI CENAZEMİ KIRIM’A SOKMAMAK”

2014 yılında kendisine 5 yıllık giriş yasağının ibraz edildiğini ve daha sonra 2019 yılında yaptırım listesine dahil edildiğini anlatan Kırımoğlu, “Daha önce tarih belirtilmiyordu. Şimdi ise sözde davada geçen belgelerden yasağın 5 Mart 2019 tarihinde 15 yıl daha uzatıldığını öğrendik.” şeklinde konuştu.

Yaşı göz önünde bulundurulduğunda yasağın hiçbir öneminin olmadığını belirten Kırım Tatar halkının milli lideri, “2034 yılında artık bu dünyada olmayacağım; aynı şekilde işgal de olmayacak. Öldüğümde cenazemin bile Kırım’a girişini engellemek istiyorlar. Sovyetler döneminde bu uygulama sık sık kullanılırdı.” ifadeleri kullandı.

KIRIM NASIL İLHAK EDİLDİ?

Rusya, Kırım ve Sivastopol'ü 2014'te yasa dışı ilhak etmişti. Kırım Tatar Türkleri arasında potansiyel tehlike görülenler hapse atılmış ve yarımadaya girişi yasaklanmıştı.

Kırım Tatar Türk halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Türklerinin iradesini temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Başkanı Refat Çubarov'a yarımadaya giriş yasağı konulmuştu.

Kırım Tatar Milli Meclisi, "aşırıcı örgüt" kapsamına alınarak faaliyetleri yasaklanmış, Meclis ile doğrudan bağı olan 2 bin 500 Tatar ile onlarla ilişkisi olan herkes "aşırıcı örgüt üyesi" durumuna düşmüştü.

BİNLERCE TATAR TÜRKÜ GÖÇE ZORLANDI!

Rus yönetiminin baskısı nedeniyle binlerce Kırım Tatar Türkü, yarımadayı terk etmek zorunda kalmıştı.

Yarımadada, Kırım Tatar Türk halkının evlerine, camilere, çocuk yuvalarına yapılan baskınlar ve " terör örgütüne üye" olma suçlamasıyla gözaltılar devam ediyor.

Editör: TE Bilisim