Efendimiz (a.s.m), kötü anlama gelen bazı isimleri değiştirdiği gibi, sahibini şımartma ihtimali olan bazı güzel isimleri de değiştirmiştir. Peki, Peygamber Efendimizin yasakladığı 5 isim? Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği çocuk isimleri hangileridir? İşte tüm merak edilenler...

PEYGAMBERİMİZİN YASAKLADIĞI İSİM HANGİLERİ?

Biri Cüveyriye, diğeri ise Zeynep binti Cahş. Her ikisinin ilk isimleri 'Berre' idi. Ayrıca üvey kızının adı da 'Berre' iken onu 'Zeynep' olarak değiştirmiştir.

Berre manası temizleyicidir. Ancak ' O kendi nefsini temizler' diyerek kibir ve gurura sebep olmaması için değiştirmiştir. Zeynep, mücehverler değerli taşlar anlamındadır.

Hazn' (hüzünlü, kederli) ismini, 'Sehl' (kolaylık, iyilik) ile değiştirmiştir.

Hz.Ömer'in kızının adı da isyancı anlamında 'Âsiye' idi, Allah Resulü onu (asi isyan eden sad ile yazıldığında. Ancak sin ile yazılırsa hastabakıcı olur) 'Cemile' ile,

Çorak arazi olduğu için, Afira' (otsuz, çorak) ismini, ,'Hadıra' (yeşillik, çimen) ile,

Peygamber Efendimiz, Yesar (kolaylık, bolluk), Rebah (menfaat, fayda), Eflah (kurtuluş, kurtuluşa eren), Necih (dileğine kavuşan) adlarının verilmesini de yasaklamıştır. Bu yasak bu isimlerin kötü hitaplara maruz kalmaması içindir.

PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ İSİMLER HANGİLERİ?

Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bazı isimler de vardır. Mahmut, Ahmet, Muhammed gibi adlar peygamber efendimizin tavsiye ettiği isimler arasında yer alıyor.

Rasulullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor:

“Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69)

Editör: TE Bilisim