Durim Abazi / Özel Haber

Karadağ Devlet Televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Djukanoviç, Sırbistan’ın Karadağ’a zarar vermek istediğin i söyledi. 30 yıldır siyasetin içinde olduğunu hatırlatan Djukanoviç, “1990’ları, Hırvatistan için önerilen Z-4 planını, Bosna için önerilen planları, Kosova için Rambuje Konferansını takip ettim, hepsi kibir, kaba ve acele bir şekilde reddedildi. Her şey Sırbistan için ve Sırbistan’da böyle bir politikanın yaratıcısı olanlar için ve ne yazık ki diğerleri için ciddi kayıplarla sonuçlandı, bu nedenle bu politikanın bugün Karadağ’a karşı uygulandığından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

“Nefret tohumları ekiliyor”

Milo Djukanoviç, “Dini Özgürlükler Yasası vesilesiyle, başladığında muhataplarıma Belgrad’da anlattım. Onlara 1990’ları hatırladığımı söyledim. Bu nefret ruhu artık kontrol edilemezdi. Bugün aynı hata tekrarlanıyor, Karadağ’a ve Karadağlı olan her şeye nefret ekiliyor. Bu iki ülke arasındaki ilişkileri onarılamaz şekilde kötüleştirecektir” diye konuştu.

Sırp Ortodokslar Karadağ’a tepkili

Karadağ’da 1918 yılına kadar inşa edilmiş dini yapıların devletin mülkiyetine geçmesini öngören Dini Özgürlükler Yasası, ülkedeki Sırpların tepkisini çektiği gibi iki komşu ülke arasındaki ilişkilerde de gerilime neden olmuştu. 2020 yılı sonunda gündeme gelen yasa, özellikle Sırp Ortodoks Kilisesi’nin (SPC) sert tepkisine neden olurken, SPC’ye bağlı Karadağlı Sırplar bir aydır ülkenin büyük şehirlerinde hükümeti protesto amacıyla ayinler düzenlemişti. Karadağlı yetkililer ise Sırbistan’ın Karadağ’ın iç işlerine karıştığı görüşünü savunmuştu. 

Editör: TE Bilisim