Hacı Sarı / Röportaj

Büro Memur-Sen’in kuruluşundan bugüne sendikanın içinde görev alan, deneyimli sendikacı Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan’la çalışma hayatını, kamu görevlilerinin sorunlarını konuştuk. Sözleşmeli memurların kadro talebini, büro hizmet kolunda çalışanların sorunlarını sorduk, çözüm önerilerini dinledik. Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, memurun ve sözleşmelilerin sorunlarını Diriliş Postası’na anlattı. 2021 yılının Toplu Sözleşme yılı olduğunu, masaya hangi önerilerle gideceğini ve çözüm önerilerine dair fikirlerini belirtti.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİ KADROLU OLARAK İSTİHDAM EDİLECEK

Toplu Sözleşme Masası için gündem maddeleriniz neler olacak?

Öncelikli hedefimiz 2021 yılında süreli/süresiz tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi olacaktır. En son 2013 yılında yapılan sözleşmelilikten kadroya geçiş, 8 yıldır kanayan yara olarak gündemimizde ilk maddeler arasında yer alıyor. Aynı işi yapan, aynı mekânı hatta aynı unvanı taşıyan çalışanlar arasında sözleşmeli/kadrolu ayrımı yapmak çalışma barışını bozan, çalışanların huzurunu kaçıran bir uygulamadır. Ekonominin zor günler geçirdiği dönemlerde ortaya çıkan sözleşmeli istihdam modeli, Büyük Türkiye’ye artık dar gelmektedir. Dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan ülkemiz, sözleşmeli personelini kadrolu olarak istihdam edecek güçtedir. Kadro müjdesi ile hem çalışanların motivasyonu sağlanacak hem de hak kayıpları önlenerek emeğin karşılığı alınacaktır.

SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİ İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTIK

Sorununun tespiti yetmediği gibi sendika olarak kitlesel çoğunluğumuzun gücünü kullanarak, üyelerimiz ve hizmet kolunda çalışanlarla birlikte Toplu Sözleşme masasına daha güçlü gitmek için imza kampanyası başlattık. 48 saat içerisinde 10 bini aşan imza sayımız ile çalışanların bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha görüyoruz. Hedeflediğimiz imza sayısına ulaşarak Cumhurbaşkanlığı’na ileteceğimiz imzalar elimizi güçlendirecek, bu konuda dirayetli ve kararlı duruşumuzun damgası niteliğini taşıyacaktır.

KARİYER PLANLAMASINDA KARARLI ADIMLAR

Yardımcı Hizmet Sınıfı’nın kaldırılması ile alakalı yoğun bir talebiniz var, bu sorunu ve oluşturduğu mağduriyeti açar mısınız?

Yardımcı Hizmetler Sınıfı, 1965 yılında; o günün ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan bir görev hizmet tanımı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüz Türkiye’sinde ise bu uygulamanın artık pek karşılığı olduğunu düşünmüyoruz. Net olarak şunu söylememiz gerekiyor; Yardımcı Hizmetler Sınıfı artık miadını doldurmuştur. Bu hizmet sınıfı, artık kaldırılmalı ve bu statüdeki personelden; Mesleki ve teknik öğrenime sahip olanlar “Teknik Hizmetler Sınıfı” nda, Mesleki ve teknik öğrenime sahip olmayanlar ise “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” nda değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme ile personel geleceğine dair yatırımlar yapıp, kariyer planlamasında daha kararlı adımlar atacaktır.

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVLARI

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları kamu görevlilerinin geleceğe dair planlarında önemli bir etken olarak görülüyor, Büro Memur-Sen olarak bu alanda çalışmalarınız neler?

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları bir kamu personeli için çok şey ifade ediyor. Çalıştığı kurumda yükselmek, farklı görevler almak için bu sınavlar, kariyer planlaması için hayati önem arz ediyor. Bu alanda yaşanan sorun ise Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının kurumların uygunluk duruma göre açılmasıdır. Bazı zamanlarda bir keyfilik söz konusu olabiliyor. Bizlerin isteği ise bu sınavların ÖSYM MEB veya merkezli yapılması yani merkezi olması ve tekrar periyotlarının düzene girmesidir. Örneğin 2 yılda bir yapılmasını istiyoruz. Kamu görevlileri bu sınav düzenine sahip olduğunda geleceğine dair planları daha sistemli yapıp, çıkacağı yolda emin adımlarla yürüyecektir. Bu konuyu bu nedenle sık sık dile getiriyoruz.

SENDİKALARIN “YENİ TÜRKİYE” İNŞASINDAKİ ÖNEMİ

Son olarak bir sivil toplum lideri olarak çalışma hayatının geleceğine, sendikaların yeni yüzyıla nasıl uyum sağlayacağına dair görüşlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine sendikalar nasıl bir entegrasyon sağlıyor? Sendikaların gözünden Türkiye’yi nasıl bir gelecek beklediğine dair fikirlerinizi merak ediyoruz…

2023 yılında kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyetinin, kadim bir gelenekten ve köklü bir geçmişten beslenen bir medeniyete sahip olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Asya coğrafyasından Anadolu’ya uzanan yolculuğumuzda zorlu şartlara, ağır imtihanlara maruz kaldık. Yakın tarihimizde de iç ve dış müdahaleler, darbeler gibi geleceğimizi ipotek altına almak isteyen girişimler oldu. 27 Mayıs ve 12 Eylül’de yaşanan darbelere; 28 Şubat ve 27 Nisan postmodern darbe girişimlerine karşı milletimiz feraseti ile en iyi cevabı 15 Temmuz’da vermiştir. Bu cevabın “Yeni Türkiye” anlayışının inşa edilişinde önemli bir basamak olduğunu görüyorum. Hak arama ve mücadele merkezleri olarak bizler, bu basamakların oluşmasında üzerimize düşen görev için her zaman hazırız. Yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlamak, teknolojinin hayatımıza daha fazla girdiği bugünlerde yeni aygıtlara ve yöntemlere uyum sağlamak gibi hedeflerimiz var. Dünyada sendikal alanda gelişmeleri takip ediyoruz, ülkemizde bu modellerin yerli ve milli olarak uygulanabilirliği konusunda görüşlere başvuruyoruz. 7 bakanlık ve 44 kurumun bağlı olduğu hizmet kolumuzda 80 bini aşan üye sayısı ile Büro Memur-Sen olarak yetkili sendika olmanın getirdiği yükün farkındayız. 2023 Türkiye’sine giden yolda döşenen taşlara biz de çalışma hayatı alanında katkı sağlıyoruz. Bilimsel ve akademik çalışmalar ile üyelerin çalışma barışı ve işyeri huzuru için kazanımlar, yeni teknolojilerle uyum içerisinde iletişim araçlarının kullanılması gibi pek çok madde ile gündemimizi diri tutuyoruz. 2021 yılında yapılacak Toplu Sözleşme masasına güçlü bir şekilde oturmak için çalışmalarımıza hız verdik. Mevcutta var olan sorunları, yeni gelişmelerle oluşan problemleri tespit edip Kamu İşveren Heyeti’yle paylaşıp, sorunların çözümü için mücadele edeceğiz. Bu süreçte üyelerimizin ve hizmet kolumuzda görevli kamu çalışanların desteklerini de bekliyoruz. Biz birlikte güçlü ve büyük bir aileyiz.

“CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde talebiniz olan Sözleşmeli personelin kullanılamayan yıllık izinlerinin sonraki yıla devredilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlemeye gidildi. Bu düzenlemenin sözleşmeli personele ne gibi bir faydası olacak?

Öncelikle talebimize karşılık verdiği için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Pandemi sürecinin getirdiği problemlerden biri olan ve kısıtlamalar sebebiyle iznini kullanamayan sözleşmeli personelin izinlerinin sonraki yıla aktarılmasını düzenlemesini önemli buluyoruz. Özveri ile çalışan personelin kalan izinlerini daha sonra kullanması kendileri içi moral kaynağı olacaktır. Ayrıca pandemi gündemini konuşurken bu süreçte oluşan taleplerimizi tekrardan dillendirmekte fayda görüyorum. Taleplerimizin başında 1 maaş Pandemi İkramiyesi geliyor. 2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizde de yoğun bir şekilde hissedilen COVID-19 virüsü mücadelesinde kamu görevlileri önemli bir yer ediniyor. Bu mücadelenin getirdiği yoğunluğu ve yıpranmayı bir nebze telafi etmek, kamu görevlilerinin çalışma hayatında motivasyonunu arttırmak adına pandemi ikramiyesi büyük katkı sağlayacaktır. Güçlü devlet işleyişi için sistemin çarklarının dönmesindeki en önemli dişlilerinden kamu görevlileri bu desteği sonuna kadar hak ediyor.

Sayın Yazgan, bizlere biraz kendinizden bahseder misiniz?

1975 yılında Ankara'da doğdum. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra MTA Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı'nda Çevre Mühendisi olarak görev aldım. Büro Memur-Sen’in kuruluş temelleri atılırken elimizi taşın altına koyanlardan olup, Sendikamızın 6 numaralı üyesi oldum. Kuruluş aşamasında Basın Yayın Sekreterliği görevini yürüttüm, Memur-Sen Konfederasyonumuzda Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. 2003 yılından beri aktif olarak sivil toplum kuruluşları içerisinde bulunuyorum.

“ÖNEMLİ KAZANIMLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Kamu görevlilerinin sorunları özellikle sosyal medyada sık gündem konusu oluyor, Büro Memur-Sen’in hizmet kolunda görevli çalışanlar için önerileriniz neler?

Büro Memur-Sen güncel rakamlarla 80 bini geçkin üyesiyle hizmet kolunda yetkili sendikadır. 300 bine yakın büro hizmet kolu çalışanları arasında Büro Memur-Sen, Toplu Sözleşme Masası’nda yetkili sendika unvanı ile hizmet kolumuzun sorunlarına çözüm aramak için Kamu İşveren Heyeti ile görüşüyor. 7 Bakanlık ve 44 kurumu temsilen oturduğumuz masada çözüme kavuşmayı bekleyen tüm sorunları taşıyor, kazanıma dönüşmesi ve kamu görevlilerinin problemlerinin çözülmesi için çalışıyoruz. 2021 yılı Toplu Sözleşme yılı ve sendika olarak bu toplu sözleşme masasına giderken ince eleyip, sık dokuyarak çözüm önerilerimizle büro hizmet kolu çalışanların refahı için önemli kazanımlar elde etmek için mücadele edeceğiz.

Editör: TE Bilisim