Ekran tazeleme nedir? Ekran tazeleme nasıl yapılır? Soruları akıllı telefon kullanan vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılıyor. Akıllı telefon kullanıcıları tarafından sıkça kullanılan ama özelliği hakkında pek bilgi bulunmayan Ekran tazeleme hakkında detaylı bilgileri sizler için haberimizde derledik. Peki, Ekran tazeleme nedir? Ekran tazeleme nasıl yapılır? İşte tüm detayları haberimizde derledik…

Ekran tazeleme nedir?

Akıllı telefonlarda tanıtılan yeni özelliklerden biri ekranlardaki tazeleme hızına işaret eden hertz. Kısaltması Hz olan bu birim cihazdan cihaza değişiyor. Piyasada 60 Hz, 120Hz ve 144Hz ekrana sahip birçok telefon bulunuyor.

Akıllı telefon üreticilerinin piyasaya sürdüğü her yeni modelinde, daha fazla RAM ve daha yeni kamera özellikleri görülüyor. Ancak artık yeni bir güncelleme cephesi daha var ve o da ekran tazeleme hızları.

Ekran tazeleme ve ekran yenileme hızı, temel olarak Hertz (Hz) birimiyle ölçülür ve ekranın her saniyede kaç kez yenilendiğini veya güncellendiğini tanımlar. Yani bunu, ekranda saniye başında gösterilen görüntü anlamına da gelir. Hz'nin temel tanımı ise; Bir saniyede bir titreşim yapan devirli bir olayın frekansına eşit olan frekans birimi olarak yapmak mümkün.

Tüm akıllı telefon ekranları en az 60Hz yenileme hızıyla gelir ve bu, ekranın saniyede 60 kez güncellendiği anlamına gelir. Bu standart bir değer ve bugüne kadar kullanılan tek yenileme hızı idi. Ancak 90Hz, 120Hz ve 144Hz tazeleme hızına sahip akıllı telefonlar da artık mevcut.

Ekran tazeleme nasıl yapılır?

Benzer şekilde, her telefonda yenileme hızını azaltamazsınız. Yukarıda belirttiğimiz Galaxy Note10+ dahil olmak üzere çoğu telefon hâlâ 60 Hz'de maksimum verimle çalışmaktadır. Yine de Asus ROG Phone II veya Google Pixel 4 gibi telefonlar için yenileme hızını azaltmak, pil tüketimini azaltmanın başka bir yoludur.

  • Ayarlar uygulamasını açın.
  • Ekran sekmesine dokunun.
  • Gelişmiş sekmesine dokunun.
  • Yumuşak Ekran sekmesine dokunun.
  • Daha yüksek yenileme hızını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için düğmeyi kapatıp açın.

Yenileme hızı ve çözünürlük özellikleri sanıyoruz yeni cihazlarda oldukça ses getirecek özelliklerden olacak. Kullanıcılar için pil ömrünün mü yoksa bu özelliklerin mi galip geleceğini yorumlardan öğreneceğiz.

Editör: TE Bilisim