Furkan Benli-İstanbul

Suudi Arabistan’da bu kez gündem ülkenin füze ve drone saldırılarından korunamaması ve savunmadaki başarısızlığı oldu.

2014’ten bu yana iç savaşın hakim olduğu Yemen’de Husi güçleri Suudi Arabistan’a çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi. Bazı zamanlar önemli havalimanları hedef alınmasının yanı sıra dünya petrol ve akaryakıt piyasalarını etkileyecek öneme sahip Aramco ve diğer kritik liman ve noktalar da bu saldırıların hedefi haline geliyor.

KRİTİK NOKLAR BALİSTİK FÜZELERİN HEDEFİNDE

Son birkaç gün içinde bu saldırıların sayısı artmaya başladı. Husiler’den yapılan açıklamada 8 balistik füze ve 14 İHA ile büyük saldırıların gerçekleştirildiği duyuruldu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı ise saldırıların ardından petrol sevkiyatı açısından dünyanın en büyük limanlarından olan "Ras Tanura Limanı" ve Suudi Aramco tesislerinin balistik füzelerle hedef alındığını doğruladı ve can ve mal kaybının olmadığını ifade etti.

BAŞARISIZ SAVUNMA BAKANI GÜNDEMDE!

Yaşanan sıcak gelişmelerin ardından Husilerin Suudi Arabistan’daki kritik önemdeki noktaları kolay bir şekilde hedef alması tepkilere neden oldu.

Arap aktivistlerin sosyal medyada “Başarısız Savunma Bakanı (#وزير_الدفاع_فاشل)” etiketi altında başlattığı kampanyada adı Kaşıkçı katliamı ile sürekli gündeme gelen Veliaht Prens Muhammed bin Selman alay konusu oldu.

“HUSİLERİ BİRKAÇ GÜNDE YENEBİLİRİZ”

MbS, Yemen’deki savaşın ilk başlatıldığı günlere yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri tek başına Husileri ve Salih’i (Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih) kökten kazıyarak yenebilme kabiliyetine sahip ve bunu kısa bir süre sonra gerçekleştirecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Veliaht Prensin bu sözlerini hatırlatan aktivistler savaşın neredeyse 7 yıldır sürdüğünü ve MbS'nin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ülkenin savunmadaki yetersizliği ve başarısızlığının tartışıldığı Twitter’da bu duruma büyük tepki gösterildi.

“SAHTE PROJELER İÇİN EKRANLARA ÇIKIYOR”

Suudi Arabistan’da keyfi gözaltılar ile hapse atılan İslam alimi Selman el-Avde’nin oğlu Abdullah Avde ülkenin Husiler karşındaki zayıflığını ve savunmadaki başarısızlığını şu ifadelerle eleştirdi:

Savunma Bakanı’nı hayali ve sahte projelerin açıklanacağı zaman bir ekrandan diğer ekrana atladığını görebiliyoruz. Ancak ülkenin, şehirlerin ve insanların can güvenliği konusundaki başarısızlığı söz konusu olunca fısıltıdan başka bir şey duyamazsınız. Bu durum milli güvenlik meselesi ve ülkenin geleceğiyle alakalı… Ülkenin savunma bakanı neden şeffaf bir basın toplantısı düzenleyip bilgilendirmiyor?

“KAFASINI TOPRAĞA GÖMDÜ”

Suudi insan hakları aktivisti Ömer bin Abdulaziz ise MbS’nin lunapark gibi basit ve eğlence projelerini açıklayacağı zaman ekranlara çıktığını belirterek şöyle dedi: Veliaht Prens ülke bombalandığı zaman saklanıp kafasını deve kuşu gibi toprağın altına gömüyor. Savunma Bakanlığı 6 yıldır başarısız.

Editör: TE Bilisim