Alkol hemen herkeste algının yavaşlamasına neden olan zararlı bir içeceklerdir. İçerisinde ki maddeler nedeni ile belli doz kullanım sonrasında vücudun reflekslerinde yavaşlama ve idrak yeteneğini kaybettirmesi ciddi bir sorun haline gelebilir. Özellikle araç kullanımı sırasında frene basmada gecikme, karşıdan geleni fark edememe gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Böyle durumlarda her ülke trafikte alkollü araç kullanmanın limitlerini belirlemiştir.

Ülkemizde alkollü araç kullanma cezası ile kişilerin bu davranışlarının önüne geçilmek istenmektedir. Her sene güncellenen trafik cezaları içerisinde alkol alarak araç kullananlar da bulunuyor. Trafikte alkole dayalı olarak birçok ölümlü kaza olması ve birçok kişinin yaralanma riski ortaya çıkması bu cezaları gerekli hale getiriyor. Ülkemizde trafik cezaları kapsamında alkollü olarak araç kullananlara uygulanan hem para hem de puan cezası bulunuyor. 2021 senesinde alkollü olarak araç kullanan kişilerin ödemesi gereken maddi ceza tutarı 1339 TL’dir. Eğer kişiler bu tutarı erken öderlerse 1004,25 TL olarak ödeyebilirler. Alacakları ceza puanı ise 20’dir.

Cezalar yalnızca bunlarla da sınırlı değildir. Aynı zamanda ehliyete el konulma cezaları da vardır. Ehliyete el koyma cezası alkollü her yakalandığınızda daha uzun süreli olarak verilir. Adli sicil kaydı ise kişilerin resmi makamlar tarafından kişilerin adına tutulan suç kayıtlarıdır. Bu kayıtlara kişiler hakkında birçok bilgi eklenebilir. Bu sicil kaydının ne zaman ve nasıl silineceği ise kanunlarla açık bir şekilde ifade edilmiştir. Eğer ceza ve güvenlik tedbiri tamamlanmış ise infazın tamamlanmasının ardından kendiliğinden silinmesi gerekir. Ceza mahkûmiyetini ortadan kaldıracak şekilde şikâyetin geri çekilmesi ile adli sicil kaydı sildirme işlemi yapılabilir.

Verilen bir ceza zamanaşımına uğramış ise ya da genel af durumu varsa silinebilir. Kişilerin ölümü halinde de bu adli sicil kaydı silinir. Banka ve kredi kurumları birer aracı olarak kullanılarak ortaya çıkarılan nitelikli dolandırıcılık suçunun cezalandırılmasında TCK 158 maddesinden yararlanılır. Bu suçun meydana gelmesinde özel ya da kamu bankası fark etmeksizin bankanın kurumsallığından yararlanılarak meydana getirilen bir suç vardır. Kısacası bu suçlarda bankalar doğrudan birer araç olarak kullanılmıştır. Suçun nitelikli dolandırıcılık kapsamına alınabilmesi için kanun maddesinde birçok şart bulunur.

Editör: TE Bilisim