Elektromanyetik Top ve Lazer Silah Sistemi teknolojisi geliştikçe, deniz platformlarına yönelik silah sistemi çeşitliliğinde de artış yaşanıyor.

Elektromanyetik top ve lazer silah sistemleri, ABD ve Çin gibi bazı gelişmiş ülke donanmaları tarafından kullanıma alınıyor. Bu alanda Türkiye'den de yüzleri güldüren bir haber geldi. 

Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesindeki Deniz Araçları Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bir sunumdan edinilen bilgiye göre; Türk savunma sanayii şirketleri, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SSB) öncülüğünde lazer silah sistemi geliştiriyor.

METEKSAN, ASELSAN VE TÜBİTAK DEVREDE

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına binaen geliştirilen lazer silah sisteminin, sunumdaki sıralamaya göre; METEKSAN ana yükleniciliğini üstlenirken, ASELSAN ve TÜBİTAK'ın ise alt yükleniciliği geliştirdiği tahmin ediliyor.

Söz konusu silah sisteminin, inşa faaliyetlerine yönelik planlamaların devam ettiği TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhripleri'lerinde (HSHM) kullanılması bekleniyor.

METEKSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM'in lazer teknolojileri alanındaki birtakım çözümleri, daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. TÜBİTAK-BİLGEM'in hem araç üstü hem de platforma yönelik lazer silah sistemi çözümleri bulunuyor. METEKSAN ise bu alanda, "Türkiye'de ilk" olma özelliğine sahip birtakım projeler yürütmeye devam ediyor. 

Editör: TE Bilisim