İslam alemi heyecanla beklediği Miraç Kandili’nde dini vazifelerinin yerine getirmek isteyen Müslüman vatandaşlar özellikle bu mübarek günde zikirler ve tespihler çekerek geçirmek istiyor. Miraç hadisesi Kur'an-ı Kerim'de İsra ve Necm suresinde anlatılırken bu gündü dua okumak, namaz kılmak ve yapılacak olan ibadetleri haberimize ekledik. Peki Miraç Kandilinde çekilecek zikirler ve tespihler nelerdir?

Dini vecibelerini özellikle kandil günlerinde yerine getirmek için hazırlanan Müslüman vatandaşlar Miraç Kandili'nin gecesi ve gündüzünü şöyle ihya etmelidir;

MİRAÇ KANDİLİNDE ÇEKİLECEK ZİKİRLER NELERDİR?

* 100 defa, "Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim"

* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül kayyum"

* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"

* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym"

* 100 defa Tevbe-i istiğfar

* 100 defa Salavat-ı Şerife zikirleri yapmak müstehaptır.

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kitabında Miraç Gecesi kılınacak olan namaz için şöyle anlatılır;

"Receb-i Şerîf'in yirmi yedinci gecesine müsadif olan mübarek Leyle-i Mi'rac'da oniki rek'at nafile namaz kılınması müstahsen görülmüştür. Her rek'atda Fâtihâ-i şerîfeden sonra başka bir sure okuyarak iki rek'atda bir selâm vermeli ve 100 defa;

"Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber." Zikri okunmalıdır. Zikir ardından 100 kez istiğfar edilmeli. İstiğfar ardından Efendimize selam ve salavat gönderilmeli. Tüm bunların ardından kişi kendisi için edeceği dualara başlamalıdır.

MİRAÇ KANDİLİNDE ÇEKİLECEK TESPİHLER NELERDİR?

1- Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.

2- Salat ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz.

4- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir. Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.

Editör: TE Bilisim