Nükleer enerji nedir, ne işe yarar? Akkuyu Nükleer Santrali nerede? soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla temelinin atılacağı Akkuyu Nükleer Santrali hakkında sorular sosyal medyada gündem oldu. Nükleer enerjinin zararları ya da nükleer enerjinin yararları hakkında çelişkiler sürerken vatandaşlar sıkça Nükleer enerji nedir, ne işe yarar? sorularının yanıtını araştırıyor. İşte tüm detaylar haberimizde...

NÜKLEER ENERJİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Nükleer enerji üretimi sırasında, reaktörlerde Uranyum-235 çekirdeklerine nötronlar çarpar. Bir uranyum-235 çekirdeği, bir nötronu yutarak çok kararsız olan Uranyum-236 haline dönüşür ve hemen bölünür. Bu fisyon olayı sonucunda yeni nötronlar ve enerji çıkar. Bu yolla ortaya çıkan enerjiye “nükleer enerji” adı verilmektedir. Yeni ortaya çıkan nötronlar başka Uranyum-235 çekirdeklerine çarparak onların da bölünmesine sebep olur. Bu yolla sürekli bir şekilde enerji üretilmesi sağlanır. Bu olaya zincirleme tepkime denir ve “nükleer enerji” bu şekilde elde edilir.
Nükleer santrallerin yaygınlaşması 1973’lü yılların başındaki petrol krizi ile birlikte başladı. Petrol ve diğer hidrokarbon kaynaklarına sahip olmayan ülkeler, bu kaynaklara olan bağımlılıklarını azaltmak ve enerji arz güvenliklerini temin etmek için nükleer santrallere yöneldiler. Nükleer santraller tüm dünyada hızlı bir şekilde işletmeye alınırken, 1979 yılında ABD’de yaşanan Three Mile Island (TMI) ve 1986 yılında Sovyet Rusya’da (bugün Ukrayna sınırları içinde) yaşanan Çernobil kazaları ile yavaşlama olsa da nükleer santraller tüm dünyada kurulmaya devam etti.

NÜKLEER SANTRALLERIN AVANTAJLARI

  • Güvenilir, ucuz, sürdürülebilir ve erişilebilir bir enerji kaynağıdır.
  • Nükleer santraller 7 gün 24 saat meteorolojik şartlardan etkilenmeden çalışır.
  • Nükleer yakıt hammaddesi Uranyum dünyada farklı coğrafyalara yayılmıştır.
  • Elektrik birim maliyet fiyatlandırmasında nükleer yakıt maliyeti diğer enerji kaynaklara nazaran çok düşüktür.
  • İşletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar. Bu nedenle küresel ısınmayı önlemede önemli bir alternatiftirler.
  • Nükleer santrallerin kurulum alanı diğer tüm santrallere göre oldukça küçüktür.
  • Çevremizdeki radyasyonun ancak % 1’i kadar bir etkiye sahip olması sebebiyle santrallerin yanında yerleşim, tarım, balıkçılık ve turizm yapılabilmektedir.
  • 3 (+) nesil olarak anılan nükleer santraller, dışarıdan insan müdahalesi olmaksızın 72 saat boyunca soğutma, uçak çarpmalarına karşı koruma, pasif güvenlik sistemleri, dijital kontrol odaları, kompakt ekipman ve sistem tasarımları vb. gelişmelerle güvenli bir tasarıma sahip olmaktadırlar.

NÜKLEER ENERJININ DEZAVANTAJLARI

  • Nükleer santraller çok tehlikeli atıklar oluşturmaktadır. Bu atıklar düzenli depolanmalıdır.
  • Nükleer santrallerde meydana gelebilecek kazaların sonuçları hem doğa hem de insanoğlu için çok yıkıcı olmaktadır.
  • Dışarıdan gelebilecek terör saldırılarına karşı risk taşımaktadır.
  • Uranyum kaynaklarının 30 ile 60 yıl arasında tükeneceği tahmin edilmektedir.
  • Nükleer santrallerde, kaynar su reaktörlerinde, soğutma suyu reaktör çekirdeğinden geçer. Eğer herhangi bir yakıt sızıntısı varsa, su kontamine (kirlenmiş) olur.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?

Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapılacak olan nükleer santralin haritadaki konumunu aşağıdan görebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim