Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Çavuşoğlu’nun Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerini ziyaret etmesi bölgesel açıdan oldukça önem arz ediyor, Özellikle Karabağ savaşından sonra Türkiye’nin bölgede artan gücü ve Türk cumhuriyetleri ile Türkiye arasında gerek devletler ve gerekse de halklar arasında entegrasyonun daha da artırılacağı değerlendiriliyor.

Özellikle Kültürel, eğitim ve ekonomi alanında yeni iş birliğinin geliştirileceği de gündemde.Özellikle Özbekistan’da bir önceki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov döneminde soğuk olan ilişkiler, 2016 yılında seçilen Cumhurbaşkanı ŞavkatMirziyoyev döneminde daha da iyileşmiş durumda. Mirziyoyev, Cumhurbaşkanlığı seçildikten sonra ülkede yapacağı reformlara ilişkin Ankara’dan destek isteyerek iki ülke arasında başlayacak yeni dönemin işaretlerini vermişti.

“Özal reformlarına benziyor”

Dün yapılan görüşme esnasında da Cavuşoğlu, Özbekistan’da yapılan reformlarla ilgili, “Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev göreve geldiği günden bu yana ülkede çok ciddi reform yapıyor ve daha da yapmak istiyor. 12 Eylül döneminin ardından 80’li yıllarda Turgut Özal’ın Türkiye’de attığı reform adımlarına benziyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Görüşmeler kapsamında Türkiye Maarif Vakfı’nın da bölgede okullar açması konusunda olumlu adımlar atılması da dikkat çekti.

Ticaret Anlaşması imzalanacak

Çavuşoğlu, iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırılması için ortaya koyulan hedefi ise şöyle ifadelerle değerlendirdi:
“Görüşmeler devam ediyor, anlaşabilirsek (iki ülke liderlerinin bir araya geleceği) Zirve marjında bunu imzalamak istiyoruz. Ama bunu imzaladıktan hemen sonra da Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine başlamak istiyoruz. Tabii, iki taraf için de hassas ürünler var, o yüzden onların müzakereleri uzun zaman alabilir ama başlangıç için Tercihli Ticaret Anlaşması da işimizi görür.”

THY Türkmenabad’a uçacak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Orta Asya gezisi kapsamında bir sonraki adresi ise Türkmenistan oldu. Ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Türkmenistan’ın Türk Hava Yolları’nın Tükrmenabad şehrine uçuşlara izin vereceğini belirten Çavuşoğlu, “ Pandemi sebebiyle bizim tır şoförleri veya hiçbir ülkenin tır şoförü Türkmenistan’dan geçemiyordu. Gelip malları Türkmenbaşı Limanı’nda teslim ediyordu. Şimdi onların da geçişine izin verecek” diye konuştu.

Kırgızistan’dan sıcak mesajlar

Ziyaret kapsamında Kırgızistan’a da uğrayan Çavuşoğlu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Dışişleri Bakanı Kazakbayev ile görüştü. Görüşme esnasında Kırgızistan Dışişleri Bakanı, “Kırgızistan ile Türkiye dili bir dini bir iki kardeş ülkedir. İki ülke arasında herhangi siyasi sorun yoktur” açıklaması yaptı. KırgızistanCumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise iki ülke arasında siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda güncel iş birliği konularının ele alınacağı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim