Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Perşembe günü Doha'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile görüştü. 3 mevkidaş Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığı yeniden teyit etti. 

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye, Rusya ve Katar'ın Suriye'nin 10 yıldır süren çatışmasına siyasi bir çözüm getirmek için ortak çaba içerisinde olduklarını kaydetti.

Dışişleri bakanları toplantılarında yüzbinlerce insanın öldürüldüğü ve milyonlarca kişinin yerlerinden edildiği çatışmanın tek çözümünün askeri bir çözüm değil, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun siyasi bir çözüm olması gerektiğini vurguladı. Görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada bakanlar, Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki kararlılıklarını yinelediler. 

RUSYA KATAR'I MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye, Rusya ve İran'ın 2017'den beri Suriye'deki savaşı azaltmak ve siyasi bir çözümü tartışmak için ortaklaşa yürüttüğü çabaların yerini almaya çalışmadığını belirtti. Lavrov ayrıca Katar'ın Suriye'deki mevcut trajik durumun üstesinden gelmek için yaratacağı koşullardan da Rusya'nın memnuniyet duyacağını açıkladı. 

SURİYE'NİN TAMAMINA İNSANİ YARDIM ÇABASI

Katar Dışişleri Bakanı Al Thani, bakanlar olarak Suriye'nin tamamına insani yardım ulaştırma mekanizmalarının önünün açılmasını tartıştıklarını söyleyerek Suriyelilerin acılarını acilen dindirmek gerektiğini söyledi. Dokuz maddelik ortak bir açıklamada bulunan bakanlar BM kurumlarını ve Dünya Sağlık Örgütü'nü Suriye içindeki kovid-19 aşılarına öncelik vermeye ve insani yardım ulaştırma çabalarını artırmaya çağırdı. 

Mevlüt Çavuşoğlu sonraki müzakerelerde Türkiye'nin de ev sahipliği yapacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim