Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Aleksandar Vuçiç’in dokuz yıllık iktidarını yorumladı.

Tadiç, bugün Sırbistan’ın 2012 öncesine kıyasla medeniyet açısından tamamen farklı bir ülke olduğuna inanıyor. Boris Tadiç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç iktidarını kendi dönemiyle kıyasladı.

Tadiç, temel farkın onların çocuk katili Slobodan Miloşeviç ve Vuçiç’in otoriter mirasıyla uğraşması olduğunu dile getirdi. Eski Cumhurbaşkanı Tadiç, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın bu mirası geri getirmekle kalmayıp, aynı zamanda onu totalitarizmin tehlikeli unsurlarıyla derinleştirdiğini ifade etti.

Boris Tadiç, Aleksabdar Vuçiç’in Milşeviç dönemine doğru evrildiğini kaydederek, “Bu felaketle sonuçlanan eğilim, Sırbistan’da geleneksel olarak çok kırılgan olan siyasi kültürün sistematik olarak yok edilmesi alanında yansıdı.

Ancak böylesine sistematik bir kültürel ve manevi, aynı zamanda vatandaşlarımızın ekonomik açıdan yoksullaşması koşullarında, bu hükümet kolay ve hızlı bir şekilde devleti yönetecek pozisyona geldi. Rejim kontrollü medya veya muhalefetin ve büyük şirketlerin bir kısmı aracılığıyla insanların beyni yıkadılar.” diye konuştu.

DEMOKRASİ OLMAZSA SİYASETİN SONU!

Tadiç, “Sonuç, yalnızca hükümet ile muhalefet arasında değil, aynı zamanda muhalefetin kendi içinde de korkutucu bir asimetridir, çünkü bazı partilerin ve liderlerinin, çoğu muhalif medya kuruluşunun aksine, bağlardan büyük sermayeye kadar iktidarı aldıkları açıktır.” dedi. “Böyle durumlarda sorun sadece Vuçiç değil, her şeyden önce büyük sermayesiyle şu anda görünüşe göre ona karşı çıkanla arasındaki anlaşmadır.” diyen eski Cumhurbaşkanı, “Böylece sadece medya ikilisinin durumuna değil, aynı zamanda siyasi ikiliye de gelebiliriz. Büyük başkentler, birbirlerini yenemezlerse, her zaman ortak bir dil bulma eğilimindedirler. Eğer bu olursa ve büyük ölçüde bu yoldaysak, bu, gerçek ve nesnel olarak bilgilendirilmiş bir vatandaş olmadan, özgür rekabet ve demokrasi var olmazsa siyasetin nihai sonu olacaktır.” ifadelerini kullandı.

VUÇİÇ MUHALEFETİ DE DİZAYN EDİYOR

Tadiç, Sırp İlerleme Partisini (SNS) “Sırp toplumu ve devletin temellerinin, yani her şeyin tamamen sistematik olarak yok edilmesinden” sorumlu tuttuğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vuçiç rejimi, ideal muhalefet liderlerini seçmek için sofistike propaganda teknikleri kullanıyor, muhalefet medyasını ve siyasi gündemi ve muhalefet kamuoyunun bir kısmını farkında olmadan yönetiyor.”

Editör: TE Bilisim