El Cezire'nin haberine göre Sri Lanka'nın Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera, 2019'da terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirilen Paskalya saldırılarını bahane ederek burkanın yasaklanması konusunda kabine onayı için bir belge imzaladığını söyledi. Bakan Weerasekera, hükümetin ulusal eğitim politikasına karşı olduğunu iddia ettiği binden fazla İslami eğitim verildiği okulu da yasaklamayı planladıklarını belirtti.

İslam karşıtı Bakan Weerasekera, Budist tapınağında düzenlenen törende burkanın ulusal güvenlik üzerinde doğrudan etkisi olduğunu savunarak bunun son zamanlarda ortaya çıkan dini aşırılığın bir işareti olduğunu öne sürdü. Oldukça kararlı olan Bakan Weerasekera sözlerine 'Kesinlikle yasaklayacağız' diye de ekledi. 

ÜLKEDE BÖLÜNMEYE YOL AÇIYOR

Sri Lanka'nın burka yasağı ile ilgili öneri birçok kişi tarafından 'Sri Lanka'nın Budist çoğunluğunu kışkırtma ve toplum içerisinde bölünmelere neden olma' olarak değerlendiriyor.

Sri Lanka Müslüman Konseyi Başkan Yardımcısı Hilmy Ahamed,  El Cezire'ye yaptığı açıklamasında bunun ırkçı bir gündem olduğunu ifade ederek Budistleri Müslümanların peşine düştüklerine ikna etmeye çalıştıklarını kaydetti. Burka giymenin kadının seçme hakkı olarak gören Ahamed sözlerine şöyle devam etti:

"MEDRESELER YASAKLANACAK"

Dini inançlarına karşı 350'den fazla Müslümanı koronavirüs nedeniyle yaktılar ve şimdi medrese ve burkayı yasaklamak istiyorlar. Aynı inceleme, ilahiyatçıları eğitmek için medreselerle aynı amaca hizmet eden Hristiyan ve Budist eğitim üzerinde de olacak mı?

Sri Lanka'daki Sinhalalı Budistler, ülkedeki 22 milyon insanın yaklaşık yüzde 75'ini oluşturuyor. Hindu olan etnik azınlık Tamiller ise ülke nüfusunun yüzde 15'ini oluşturmakta. 

Editör: TE Bilisim