İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi, COVID-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezini üretmeyi başarmıştı. Doç. Dr. Güzel ve ekibinden müjdeli bir haber daha geldi. 

Geçtiğimiz haziran ayında yerli sentezin üretimine başlayan Güzel, zorlu sürece rağmen bu kez de KOVİD-19 mücadelesinde etkili olan bir bitkiden elde ettiği yerli ilacın patentini aldı. 

YERLİ İLAÇ FAZ-2 AŞAMASINA GEÇTİ

Güzel, geliştirdikleri ilacı yeniden konumlandırarak bir molekülü Kovid-19'a karşı denediklerini bildirdi.

Güzel, "Bunun da patentini aldık ve Türkiye'de faz-2 çalışmasını yapıyoruz. Yine ülkemiz coğrafyasında yetişen birkaç bitkinin antiviral etkisini, özellikle Kovid-19'a karşı etkisini araştırıyoruz. Bu bir süreç ve çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili bir makale hazırlığındayız. Yine Kovid-19 hastalığına karşı bilinen ilaçları sanal olarak tarayarak ve ilacı yeniden konumlandırma çalışmaları yaparak başka bir endikasyonda kullanılan bir ilacın Kovid'e karşı etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık ve şu anda faz-2 çalışmalarına başlamak üzereyiz." ifadelerini kullandı.

32 KİŞİLİK EKİP GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI

Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle üretilen Koronavirüs (COVID-19) tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi 2020 yazında üretilmeye başlanmıştı. 

Yerli ilaç, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa bir sürede üretilerek,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi COVID-19’in tedavisinde kullanılması planlandı.

MİLYONLARCA DOLAR CEPTE KALDI 

Güzel, Kovid-19 tedavisinde kullanılan "Favipiravir" isimli ilacın yerli sentezini üreterek ilaç ithalatının önüne geçtiklerini belirterek, "Bu çalışmayla ülkemize milyonlarca dolar destek vermiş olduk." demişti. 

"ŞAMPİYONLAR LİGİNE TAŞIYACAK"

Güzel yerli sentez ile ilgili üniversite-sanayi iş birliği ile yerli ilaç geliştirme projesini hayata geçirdiklerini söylemişti. Güzel, “Yerli ve milli kaynaklarımızı artıracak olan bu gelişme bizi bu alanda adeta şampiyonlar ligine taşıyacak. Bu kadar çabuk olabileceğini düşünmüyordum ama milli bir seferberlikle herkes birbirine kenetlendi. Takım ruhuyla ilacı sentezlemeyi başardık.” ifadelerini kullanmıştı. 

Editör: TE Bilisim