Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde düşmanlarla çatışırken iman gücüyle 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayan Seyit Onbaşı kimdir, nereli? Seyit Onbaşı'nın hikayesi nedir? İşte detaylar...

SEYİT ONBAŞI KİMDİR, NERELİ? 

Balıkesir'in Havran ilçesinin Manastır köyünde 1889 yılında dünyaya gelen Seyit Onbaşı'nın babasının adı Abdurrahman, annesinin adı Emine'ydi. Asıl adı ise Seyit Ali Çabuk'tur. 

1909 yılında  Osmanlı Ordusu'na katılan Seyit Onbaşı, Balkan Savaşı'nda yer aldı. Birinci Dünya Savaşı başlayınca 1914 yılında Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak görev aldı. 

SEYİT ONBAŞI HİKAYESİ NEDİR?

Çanakkale Zaferi, 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri dahilinde kazanıldı. Ağır kayıplar verilen savaşa Türk askerinin amansız mücadelesi damga vurdu. Topraklarını büyük bir azim ve coşkuyla savunan Türk halkı ise insanüstü bir çabayla Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kanıtladı. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde Rumeli Mecidiye Tabyası görev yapan Seyit Onbaşı tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Seyit Onbaşı 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirmeyi başardı. 

Seyit Onbaşı'nın bu hamlesi adeta savaşın seyrini değiştirdi. 

SEYİT ONBAŞI ÇANAKKALE SAVAŞI'NDAKİ GÖREVİ NEDİR?

Seyit Onbaşı, 18 Mart 1915'te Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yapıldığı sırada Rumeli Mecidiye Tabyasında bulunuyordu. Bombardıman sırasında düşman gemilerinden atılan bir mermi Seyit Ali'nin bataryasındaki cephaneliğe isabet etmişti. Bataryadaki toplardan sadece bir tanesi kullanılabilecek durumda kalmıştı. 

Geriye tek topun kaldıraç kısmı bozulduğu için Seyit Onbaşı, arkadaşı Niğdeli Ali'nin yardım alarak tüm gücüyle sırtına mermi yüklendi. Ve düşman gemisine ateş etti. Atılan topla, İngilizlerin en büyük savaş gemilerinde olan HMS Ocean adlı gemi vurulmuş oldu. Bu hadise sonrası Seyit Ali'ye ödül olarak onbaşılık unvanı verildi.

Editör: TE Bilisim