İngiltere’de İslam karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen yazar ve gazeteci William Shawcross, ülkede aşırıcılık ve radikalliğe yönelik önleyici tedbir programı olan Prevent'e atanmasıyla gündem oldu. Her fırsatta Müslümanları hedef alan William Shawcross’un programın başına gelmesi ise ülkede yaşayan Müslümanları endişelendirdi.

BAĞIMSIZ İNCELEME ÇAĞRISI

İnsan hakları örgütleri, Prevent programında Müslüman inancına sahip insanlara karşı ayrımcılık yapıldığı ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle bağımsız bir inceleme çağrısında bulundu.

Ülkede önde gelen Müslüman sivil toplum örgütleri programa Shawcross'un atanması nedeniyle Prevent programını boykot edeceklerini açıkladılar.

MÜSLÜMANLAR ÜZERİNDEKİ BASKI ARTABİLİR

İngiltere'deki 450'den fazla kuruluş Shawcross'un İslam karşıtı tavırlarıyla bilindiğini ifade ediyor. Bu tutuma sahip birinin objektif olamayacağını açıklayan İslami kuruluşlar, Müslümanlara yönelik baskının daha da sertleşmesi konusunda oldukça endişeli. 

PREVENT PROJESİ NEDİR?

İngiltere’de terörle mücadele stratejisinin parçası olan “Prevent” programı, hükümetin radikalleşmeyle mücadele projesi olarak biliniyor. Prevent politikasıyla Müslümanların “sürekli ve yaygın” bir şekilde karalanması programa yönelik eleştiriler arasında. 

Editör: TE Bilisim