Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan’ın katil Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, geçtiğimiz günlerde Sırp bayrağıyla kaplı bir Kosova haritasını Instagram hesabında paylaştı. Faşist Aleksandar Vuçiç, bu paylaşımla Slobodan Mileşeviç’in zihniyetinden vazgeçemediğini gösterdi. Vuçiç’in bu hareketi dünyadaki Arnavutların ve uluslararası güçlerinin tepkisine sebep oldu.

Sırbistan Meclisi’nde Preşova Vadisi’nden Arnavut milletvekili Shaip Kamberi, Vuçiç’in Sırp bayrağıyla kaplı Kosova haritasını gösteren bir fotoğrafının yayınlanmasının provokasyon olduğunu söyledi.

Arnavut millevekili Kamberi, Vuçiç’in amacı durumu germek ve Kosovalıların pervasızca tepkilere yol açmak olduğunu vurgulayarak, “Bence bu sefer, durumu germeyi ve özellikle de yeni Hükümetin kurulmasının beklendiği anda Kosova’da belki pervasızca tepkilere yol açmayı amaçlayan, Aleksandar Vuçiç rejiminin ve kendisinin bir başka provokasyonu.

Aleksandar Vuçiç, kendi ikiyüzlülük politikasıyla diyalogdan yana olduğunu savunuyor. Diğer yandan Vuçiç, iki ülkenin diyalogu başarızlığa uğrması durumunda Arnavutları suçlu göstermek istiyor.” ifadelerini kullandı.

Kamberi, Vuçiç’in provokasyonları Batı Balkanlar’ı yeni çatışmalara sürüklediğini kaydetti.

VUÇİÇ’İN AÇIKLAMALARI BİR TEHDİTTİR

Kosova Başbakanı Avdullah Hoti, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının, barış ve istikrar taahhütlerine rağmen Kosova ile ilgili olarak sürekli olarak benimsediği yıkıcı yaklaşımı gösterdiğini ifade etti.

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in eylemine tepki gösterdi.

Nishani, bir facebook paylaşımında, Vuçiç’in Kosova Cumhuriyeti’ne yönelik provokasyonunun tüm bölgenin güvenliği ve istikrarına yönelik bir tehdit olduğunu belirtti.

AB’DEN DE TEPKİ GELDİ

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada ise, Kosova ve Sırbistan’daki siyasi liderlere aralarındaki ilişkilerin normalleşmesine ters düşen eylem ve açıklamalardan kaçınmaları yönündeki çağrıları yinelendi.

Bu arada Vuciç, Instagram’da paylaştığı fotoğrafa “Sırbistan bugün zayıf değil, tehdit etmiyor, ancak unutmuyor ve 17 Mart’ın bir daha olmasına izin vermeyecek.” yazdı.

Bunu, 11 Arnavut ve 8 Sırp’ın öldürüldüğü ve yüzlercesinin de yaralandığı Mart 2004 ayaklanmalarına bağladı.

Editör: TE Bilisim