İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Tüm dünya için tehlike çanlarının çaldığı su, hiç şüphesiz yakın gelecekte en kıymetli varlığımız haline dönüşecek. Hatta dünyada suya sahip olmak adına gerçekleştirilen savaşlar başladı. Önümüzdeki yüzyıllarda bu savaşlar şiddetini iyice artıracak. Temiz suyun alarm verdiği bugünlerde uzmanlar, bu konuda herkesin bilinçlenme vaktinin geldiğini ve hatta geçtiğini dile getiriyor. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu’da 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bu konuya dikkat çekti.

“YÜZEY SULARININ YÜZDE 76’SI KİRLENDİ”

Suyu yönetmeye çalışan birçok kurum bulunduğunu ve bu durumun politika belirlerken çok başlılığa neden olduğunu belirten Bozoğlu, “Ortak bir planla ve hedeflerle ilerlenmediği için bugün yüzey sularımızın yüzde 76’sı kirlenmiş ve kirlenmeye devam etmekte. Bu soruna ancak güçlü, koordinasyonu sağlayan, iklim krizini de öngören bir su kanunu çalışması etki edebilir.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler tarafından bu yılın temasının “suya değer ver” olarak belirlendiğine dikkat çeken Bozoğlu, “Su döngüsü ile bir su molekülü dünya ölçeğinde yolculuğa çıkıyor. Bir su molekülü 100 yıllık yolcuğunda, 98 yıl okyanusta, 20 ay buzda, 2-3 hafta göl ve derede ve bir haftadan az atmosferde zaman geçiriyor. Su tarihtir, hafızadır. “ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SULARINDA CİDDİ ÇEKİLME VAR”

BM tarafından yayımlanan Herkes İçin Su ve Sanitasyona Dair İlerleme Raporu’na göre dünya nüfusunun yüzde 29’unu oluşturan 2.2 milyar insanın güvenli içme suyundan mahrum olduğunu belirten Bozoğlu, “4.2 milyar insan ise sağlıklı sanitasyon yani kanalizasyondan doğru şekilde ayrıştırılmış su hizmetinden mahrum.

Dünya nüfusunun yüzde 40’ı olan 3 milyar insan evde su ve sabun ile elini yıkayacak ortama sahip değil.” bilgisini verdi.

BM raporunda Türkiye’nin yüzde 35 oranında güvenli sanitasyon hizmetine erişemediği ve evsel atık suların sadece yüzde 36 oranında uygun şekilde arıtıldığını belirten Bozoğlu, “Burada dikkat çeken diğer bir bilgi ise ülkemizin temiz su kaynaklarında yüzde 45 oranında bir çekilme var. Su stresimizin ne kadar yüksek olduğu bu orandan da anlaşılıyor. Entegre su yönetimimize ise 100 üzerinden 72 puan verilmiş.” dedi.

“TÜRKİYE’DE KURAKLIK ARTIYOR”

Dünyada ve Türkiye’de iklim krizi ile birçok bölgede kuraklığın sıklığı ve şiddetinin artmaya başladığını söyleyen Bozoğlu, “Örneğin, Konya Karapınar’da obruk oluşumları yoğunlaştı. İç Anadolu’da Ankara’yı besleyen havzalar başta olmak üzere barajlardaki kullanılabilir su miktarında ciddi düşüş yaşandı.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim