Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenleniyor.

Toplantıda ABD ve Türkiye arasında kritik temasların gerçekleşmesi bekleniyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yüz yüze görüşme yapacak.

Görüşme, ABD başkanlığına seçilen Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile henüz iletişime geçmemesi nedeniyle ilk üst düzey görüşme olması açısından önemli… 

ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

Ayrıca iki ülkenin açıklamalarına ve attığı adımlara bakıldığında Bıden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok konuda hemfikir değil.

Türkiye ile ABD arasında S-400 füze savunma sistemleri, Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin desteklediği YPG/ PKK terör örgütü gibi konular ABD ve Türkiye arasında yaşanan bazı gerilimler arasında.

ABD’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Tüm bu sıcak başlıkların yanı sıra ABD’den de olumlu bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugünkü NATO zirvesinde “Türkiye, uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye'nin NATO'ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına.” dedi.

Öte yanda ABD,  Libya'daki gibi bölgesel sorunları çözmek için Türkiye ile ''stratejik ortaklığı''nı korumaya devam edeceğini açıklarken bu stratejik ortaklığını Afgan barışında Türkiye’nin ev sahipliği yapmasını isteyerek gösteriyor.

Editör: TE Bilisim