Ev hanımlarının sigortalı bir işte çalışmadıklarından dolayı emekli olabilme gibi bir şansları yoktur. Ev hanımlarının dışarıdan düşük prim ödemesi yapılarak emekli olma fırsatı ortaya koyulmuştur. Ev hanımlarına emeklilik için Vergi Dairesi’ne gidilerek başvuruda bulunulması gerekir. Vergi Dairesi’nden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına dair ev hanımlarının evrakı alıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuruda bulunmaları gerekir.

Ev Hanımlarına Emeklik Başvurusunu Herkes Yapabilir Mi?

Ev hanımlarının emeklilik başvurusunda bulunması için öncelikle Türkiye’de ikamet etmeleri gerekir. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Sözleşmesi yapılmayan ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları da emeklilik başvurusunda bulunabilir. Ev hanımları daha önceden zorunlu sigortalı olarak bir işyerinde çalışmadıysa emeklilik için müracaat edebilir. Türkiye’de malulen ve yaşlılık durumları için emekli maaşı almayan ev hanımları da isteğe bağlı emeklilik başvurusunda bulunabilir.

Ev Hanımlarına Emeklilik İçin Gerekli Koşullar Neler?

Aşağıda ev hanımlarının isteğe bağlı emekli olmaları için yerine getirmeleri gereken şartlar detaylı bir şekilde verilmektedir:

  • Ev hanımlarının malullük ya da yaşlılık maaşı almaması gerekir.
  • Bunun dışında 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sigortalı kurum ya da kuruluşlarda aktif bir şekilde çalışmayan ev hanımları da isteğe bağlı emeklilik avantajından yararlanabilir.
  • Ev hanımlarının el işçiliği gerektiren çarşaf, paspas, havlu gibi ürünleri satmaları gerekir. Bu ürünleri sattıklarına dair belgeleri elde ettikleri zaman emekli olabilme şansları vardır.
  • Aynı zamanda emekliliğe hak kazanmak isteyen ev hanımlarının herhangi bir yerden kira gibi gelir elde etmemesi gerekir. Kendilerine ait evlerinin de olmaması aranan şartların arasındadır.

Ev Hanımlarına Emeklilik Müracaatı İçin Ne Kadar Süre Verilir?

Ev hanımlarının emekli başvurusunda bulundukları günden itibaren sigortalı olma durumları hemen kaydedilir. Başvuru işlemlerinin yapılmasından sonra ev hanımları belirlenen prim miktarlarını düzenli bir şekilde her ay ödedikleri takdirde emekli olabilme şansını elde ederler. Sigortalı olan ev hanımlarının ölmesi durumunda emeklilik süreci de otomatik olarak durur. Ölen kişinin birinci dereceden ailesi ya da akrabaları emekli maaşı alabilmek için başvuruda bulunabilir. Başvuru işleminin onaylanmasından sonra belirlenen tarihte emekli maaşı alabileceklerdir.

Ev Hanımlarına Emeklilik Süreci Nasıl İlerler?

Ev hanımlarının emeklilik başvurusunda bulunması için uygulamaları gereken adımlar aşağıda tek tek açıklanmaktadır:

  • Öncelikle ev hanımlarının Vergi Dairesi’ne giderek gelir vergisinden muaf olduklarını gösteren belgeyi temin etmeleri gerekir.
  • Daha sonra il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na T.C. kimlik belgelerinin fotokopi, isteğe bağlı sigorta giriş formu, Vergi Dairesi’nden alınan belge ile başvuruda bulunulması gerekir.
  • Başvuruların onaylanmasından sonra artık ev hanımları sigortalı olarak gözükecektir. Kurumun tarafından ödenmesi gereken primleri ev hanımları ödedikleri takdirde zamanı gelince emekli olabilme şansına sahip olur.

Ev Hanımlarına Emeklilik İçin Prim Gün Sayısı Kaç?

Eskiden ev hanımları için 9000 prim gün sayısı ve 20 yıl sigortalı olarak çalışma şartı getirilmiştir. Güncel olarak 3,5 sene sigortalı olarak çalışıp 7200 prim gün sayısı tamamlandığında emekli olabilme hakkını elde ederler. Doğum borçlandırma işlemi yapan ev hanımlarının ödemeleri gereken prim tutarı 226 TL olarak belirlenmiştir. Ev hanımlarının emekli olma yaşı ise 58 olarak yürürlüğe girmiştir. Yurt dışı borçlandırması yapan ev hanımlarının emekli olma hakları da vardır. 44,14 TL yurtdışı borçlandırması kapsamaında 7200 prim gün sayısının tamamlanması durumunda ev hanımları da emekli olabilecektir. Ev hanımları yurt dışı borçlandırması için her ay 317,818 TL ödeme yapmak zorundadır. 58 yaşına gelen ev hanımları primlerini tamamladıkları zaman emekli olacaktır.

 

Editör: TE Bilisim