Derz dolgusu yapma işlemi için özellikle Flex Derz dolgu maddesi kullanılmaktadır. Dolgu maddesinin tercih edilme sebebi seramik karolarının ısı farklılıkları ve yapısal hareketler karşısında rahat etmesini sağlayarak alana estetik ve kaliteli bir özellik kazandırmaktır. Dekoratif şıklık bakımımdan kullanılan derz dolgu maddesi kaplamaların sağlamlığını artırarak daha uzun süreli kullanılmasını sağlar.  Der dolgusu yapma için dolgu maddesi sayesinde kir toz, haşere, su vb. istenmeyen maddeler zeminden kolayca dezenfekte edilmektedir. Derz boşluklarını dolduran Flex malzeme ve derzlerin kulanım ömrünü uzatan yapıştırıcı ile seramik kaplama hizmeti verilmektedir. Zemini kaplayarak uzun süreli muhafaza etme işlemi en erken 24 saat, duvar kaplama işleminde ise 8 saat sonra derz doldu işlemi titizlikle yürütülmektedir. 

Derz Dolgu Nasıl Hazırlanır?

Derz dolgunun hazırlanması için çimento esaslı frexz dolgu malzemeleri gerekir. Harç teknesi arzuya göre plastik veya metal leğen yardımıyla, bir torba derz dolgu için ambalaj üzerinde ne kadar miktar su deniliyorsa o kadar su konarak derz dolgu maddesi ile karıştırılmalıdır. Su dolu teknenin içine toz halindeki derz dolgu maddesi yavaş yavaş eklendikten sonra mala yardımı ile iyice harmanlanarak ıslatma işlemi yapılmalıdır. Karışım mala yardımı vasıtasıyla karıştırılıp yeterli kıvama geldikten sonra derz dolgu harcı işlenebilir kıvama getirilerek hazırlanır.

Derz dolgu maddesi hazırlanması için ortamın sıcaklığı son derece önemlidir. Isı ve nem oranına bakılarak 5-10 dakika bekletilir ve fuga kullanmadan önce mala ile karıştırma işlemi tekrarlanır. Çimento bazlı derz dolgu maddesi  +5 C ve +10 C arasında çalışma sıcaklığı içinde işleme alınmalıdır. Derz dolgu maddesi için bu sıcaklık aralığına son derce önem verilmelidir.  Ortamın ısı dengesine özellikle dikkat edilmelidir. Kullanıma hazır hale gelen derz dolgusunun yeterli ısısı dengesini koruduktan sonra 1 saat içinde tüketilmesine özen gösterilmelidir.  Derz dolgu maddesini 1 saate bitirecek kadar hazırlamaya dikkat etmelisiniz.

Duvar Fayanslarına Nasıl Derz Dolgusu Yapılır?

Duvar fayanslarına derz dolgusu yapma işlemi için ortam ve zemin, derz dolgusu işlemi için hazır hale getirilmelidir. Gereli kontrol ve ön hazırlıklar yapılmadıktan sonra gerekli önlemler alınmalıdır. Derz dolgusu yapma işlemi için derz dolgu maddesi kullanılarak fayansların arasında kalan harç, kir, toz gibi istenmeyen durumlardan anında kurtarılarak zemin atıklardan arındırılır. Derz aralarının temizlenmesi için metal aletler kullanmak yerine özellikle kama, plastik, kama fırçaları tercih edilmelidir. Seramik karoyu çizmeyecek yapıdaki narin aletleri kullanılarak yapı muhafaza edilmelidir. Gerekli temizleme işleminin hemen ardından derz dolgusu hazırlanır.

Derz Dolgusu Duvar Fayanslar Hangi Yöntemlerle Doldurulur?  

Duvar ve fayanslara derz dolgusu doldurma işlemi Plastik kıvamında hazırlanan harçlar vasıtasıyla lastik mala aracılığıyla yüzeye uygulanır. Çapraz hareketler yapılarak derz araları özenli bir şekilde doldurulur. Derz maddesini doldururken fazla fuga bulaşığı bırakmamaya özen göstermelisiniz. Derz maddesi ile derz boşlukları üzerinden geçme işlemi ile dolma işlemi tam olarak tamamlanmış olmaz. Boşlukların arası dolmuş gibi görünse de işlemi birkaç defa tekrarlamak gerekir. İşlem yapılan alanın ortam ve ısı dengesine göre 2-3 m2 alana derz verme işlemi tamamlanmış olur. 

Derz verme işlemi sonrasında işlemi daha fazla ilerletmeden nemli sünger yardımı ile sürekli olarak silebilir, derz dolgu işlemini hijyen kuralları çerçevesinde yönetebilirsiniz. Nemli süngerle silinen derz dolgular yapının üzerinde flu bir renk tabakası bırakacaktır. Renk akıtmalı olan yüzeyi tekrardan süngerle silerek, temiz kuru bir bez yardımıyla yüzeyde oluşan toz tabakası silinerek dekorasyon malzemeleri uniform bir görüntü kazanmış olur. Der dolgusu yapma için ahşap bir kama ile oluklama işlemi yaparak derz dolgu işlemini düzenli ve hijyenik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim