Künefe şerbeti yapmak için tozşekeri, su ve limon suyuna ihtiyaç vardır. Tatlı tarifini kaç kişiye göre yapacaksanız şerbet oranını artırıp azaltabilirsiniz. Üç kişi için hazırlanan künefe şerbeti için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Malzemelerin tatlı hazırlamadan önce karıştırılarak pişirilmesi önerilir.  Şerbetin ağdalı olarak sunulması, sulu, sıvı kıvamda olmaması tatlının olduğundan daha lezzetli ve çıtır olması için son derece önemlidir. Künefe tatlısının en çok dikkat edilmesi gereken tarafı şerbetinin muazzam şekilde yapılmasıdır. Becerikli ellerde şekillenen, hazırlanması oldukça zahmetli olan tatlıyı hazırlamak için şerbeti önceden kaynatarak soğumasını beklemelisiniz.

Künefe Şerbetinin Hazır Hale Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Künefe şerbetinin hazır hale geldiğini anlamak için şerbeti kaşığa damlatmanız yeterlidir. Kaşığa akan şerbet taneleri döktüğünüzde damlamıyor ve katı halde duruyorsa şerbet sunum için gereken kıvama gelmiş demektir. Şerbet kaşıktan ip gibi aralıksız olarak süzülmeli künefeye lezzetli bir tatlı tadı vermelidir. Şerbetin ağdalı bir şekilde hazırlanması künefenin lezzetine lezzet katar.

Künefe Şerbeti Hangi Yöntemlerle Hazırlanır?

Künefe şerbetini hazırlama yöntemleri ilk olarak şerbetin kıvamını doğru bir şekilde tutturulmasını sağlamaktır. Yukarıda sayılan şerbet malzemelerini karıştırarak, kısık ateşte kaynaması beklenir. Şeker suda eridikten sonra uzun süre kısık ateşte yavaş yavaş karıştırtılarak kaynatılmalıdır. Limon şerbet kaynadıktan sonra aroma vermesi için ilave edilmelidir. Sunumu ve özel lezzeti ile damakta eşsiz tat bırakan künefe için şerbetin ayarının tutturulması son derece önemlidir. Bu yüzden şerbeti kaynamaya bıraktıktan sonra zaman zaman kırıştırmalı ve kıvamı özenle kontrol edilmelidir.  Aralıklarla karıştırdıktan sonra şerbetin akışkan olma durumunu test ederek şerbeti ocaktan alabilirsiniz. Künefe şerbeti ve tatlının; sunuma hazır hale gelmesi için bir süre oda sıcaklığında bekletilmelidir.

Künefe Şerbeti Tatlının Üzerine Ne Zaman Dökülmeli?

Künefe şerbeti tatlının üzerine dökülme zamanı tatlının sıcak, şerbetin ılık olduğu andır. Kadayıflar özenli bir şekilde künefe için hazırlanan tabak ve tepsiye yerleştirilmektedir. Tatlının özel peynirinin ara kat malzemesi olarak kullanılmasından sonra kapatılması işlemi son derece önemlidir. Maharet isteyen tatlının özenli bir şekilde tabak ve tepsiye yerleştirilmesi sonrasında alt üst kızarıncaya kadar pişirilmesinin ardından tatlının sıcak, şerbetin oda sıcaklığında soğuk olarak servis edilmesi son derece önemlidir. Tatlının sıcak şerbetin soğuk olarak sunulması işlemi geleneksel tatların en başında gelen künefenin özel pişirilme püf noktasıdır. Şerbeti dökülen tatlı 1-2 dakika sonrasında sunuma hazır hale gelmektedir. Şerbeti ılık halde ve yavaş yavaş tatlının üzerine dökmeye özen göstermelisiniz.

Künefe Şerbetinin Sıcaklığı Neden Önemli?

Künefe şerbetinin sıcaklığı tatlının çıtırlığı ve pişme derecesinin sıcak olması açısından önemlidir. Künefe yapımı aşaması ve pişirilmesi oldukça zahmetli ve püf noktalarının bilinmesi gereken yöresel bir tatlı tarifidir. Künefenin pişirilme derecesi bakımından yüksek ateşte pişirilmesi ve kızaran dek ocak üzerinde bekletilmesi, şerbetinin ısı derecesinin doğru ayarlanmasını gerektirmektedir. Şerbetin oda sıcaklığında ve soğuk olması, kızaran sıcak tatlının üzerine dökülmesi tatlının lezzet ve kıvam derecisini kat be kat artırmaktadır. Künefe tatlısının sıcaklık dengesinin kurulması ortaya muhteşem bir lezzetin çıkmasına ön ayak olmaktadır. Şerbetin sıcak tatlının sıcak bir şekilde dökülmesi işlemi bazı şefler tarafından önerilse de en doğru sonuç almak için sıcak tatlıya soğuk ve ılık şerbetin dökülmesi genel itibariye tavsiye edilen bir püf noktasıdır.  Künefe şerbeti yapım aşamasında gerekli adımlar takip edilerek hazırlanmalıdır. Tatlı için ağdalı bir şerbet yapmaya özen göstermeli, şerbeti soğutarak yüksek ısıda pişen sıcak tatlı üzerine dökmeye önemle dikkat etmelisiniz.  

Editör: TE Bilisim