Evde ketçap yapımı yapılırken katkı maddesi kullanılmaz. Evde ketçap yapmanın aşamaları şunlardır:

  • Öncelikle domatesler doğranır. Ardından soğan ve sarımsak da doğranır ve domateslerin içine ilave edilir.
  • Bir adet tencereye koyulur.
  • Bir kumaş parçasına dökülür ve kumaştan geçirilir. Ardından süzülen domates karışımı tencerenin içinde karıştırılır.
  • Karışımın içine istenilen baharatlardan karıştırılır. Acı sevenler içine acı da ilave edebilir.
  • Ocağa alınan tencere pişirilmek üzere konulur. Burada dikkat edilmesi gerekilen nokta, ocağın altının kısık olmasıdır.
  • Dibinin tutmaması için karışımın karıştırılması gerekir. Bu yüzden ortalama olarak 20 dakikada bir karıştırılması gerekir.
  • Ardından içine zeytinyağı ilave edilir. Zeytinyağı hem lezzet verir hem de daha yumuşak bir kıvamda olmasına yardımcı olur.
  • Zeytinyağı katıldıktan sonra üzerine sirke konulur. Sirke konulan karışım homojen şekilde karıştırılır.
  • Kıvamın yoğun ve orijinalindeki gibi olması için nişasta katılır. Ardından iyice karıştırılır.
  • Pişmek için bekletilen ketçap piştikten sonra kavanozlara alınır. Kavanozlara koyulduktan sonra kapakların sıkı bir şekilde kapatılması önemlidir. Bu sayede bozulmadan uzun süre saklanabilir.
  • Kavanozlar soğuduktan sonra buzdolabında ortalama olarak 0 derece ile 4 derece arasında saklanmalıdır.

Evde Ketçap Yapılırken Püf Noktalar Nelerdir?

Evde ketçap yapanlar için önemli noktalardan bir tanesi, domateslerin bozuk olmamasıdır. Bozuk domateslerden yapılan ketçap kısa sürede ekşir ve tadı bozulur. Bazı zamanlarda gıda zehirlenmesine kadar gidebilir. Bununla birlikte hafif sulu domatesler seçilmelidir. Sulu seçilen domatesler ketçabın kıvamının daha iyi olmasına yardımcı olur.

Dikkat edilmesi gerekilen diğer bir nokta ise, saklama koşuludur. Ketçaplar dışarıda bırakıldığı zaman bozulur. Özellikle kış aylarında soğuk ve serin bir yerde saklanması gerekir. Buna ek olarak sıcak kavanozlar buzdolabına direkt olarak koyulmamalıdır. Soğutulmaya bırakılması salçanın ekşimesini önler.

Evde Ketçap Yapıldığında Nerelerde Kullanılır?

Evde yapılan ketçaplar kızartmaların üzerinde kullanılabilir. Özellikle yaz kızartmasını sevenler farklı bir sos olarak değerlendirebilir. Sosun içine defne yaprağı, kekik, vb. gibi baharatlar da ilave edilerek domates sosu yapılabilir. Aynı tarif ile makarnalarda da sunumda kullanılabilir. Restoranlarda yenilen birçok makarnayı evde yapmak kolaylaşır. Ketçap ile domates çorbası da yapılabilir. Taze domatesler ile çorba yapılırken tat vermesi açısından üzerine ketçap da ilave edilebilir.

Kıymalı yemekler yapmak isteyenler soslu kıyma yemekleri yapabilir. Kıyma ile börek yapanlar böreklerin üzerine ketçap sosundan koyabilir. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında kızartılmış ekmeğin üzerine sürülebilir. Hem ara öğünlerde hem de ana yemeklerde birçok tarifte kullanılır.

Evde Ketçap Yapıldığında Kilo Aldırır Mı?

Evde ketçap yapılması piyasada yer alan ketçaplara göre çok daha fazla sağlıklıdır. İçerisinde yer alan tuz ve şeker oranı dengelendiğinde kalori açısından da dengelenmiş olur. Diyet yapanlar daha az tuz ve şeker kullanmalıdır. Bununla birlikte ara öğünlerde ya da ana yemeklerde kontrollü bir şekilde tüketildiği zaman kilo yapmaz. Örneğin; hamur işi ya da makarna, vb. gibi yemekler ile birlikte kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra kızartma gibi yemekler ile birlikte tüketildiğinde de kilo alımına sebep olabilir.

Evde Ketçap Yapıldığında Kimler Tüketmeli?

Ev yapımı ketçaplar fazla enerji verdiği için spor yapıldığı takdirde sorun yaratmaz. Özellikle ağırlık çalışanlar aşırı enerji kaybettiği için karbonhidratlı besinler ile rahat bir şekilde tüketebilir. Bununla birlikte çocukların beslenmesinde de etkilidir. Aynı şekilde enerji verir ve gün içinde daha fazla hareket etmelerine yardımcı olur. Beslenme çantalarında ve yemeklerin yanında ek lezzet olarak konulması dengeli beslenmelerinde etkilidir.

Editör: TE Bilisim