Durim Abazi / Özel Haber

Avrupa Birliği (AB) genişleme politikasına Balkanları da dahil ederek sürdürüyor. Bu bağlamda yürütülen çalışmalarda Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Kosova, çeşitli reformlarla uyum sürecini tamamlamaya çalışıyor. Balkanların tamamını entegrasyon sürecine dahil etmek isteyen AB’nin Sırbistan konusunda kafası karışık. Rusya ile etnik bağı olan ülkede son dönemde Çin etkisinin de artması güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor.

AB’ye üyelik yolunda pek de istekli görünmeyen Sırbistan’ın bu tutumu Avrupa Komisyonu (AK) raporlarına da yansıyor. AK tarafından hazırlanan ve 2019-20 dönemine ilişkin raporda, Sırbistan’ın reform gündemine uymadığına dikkat çekildi. Raporu inceleyen AP milletvekilleri, Komisyona, Kosova ile ilişkilerin normalleşmesi’ ve "temel haklara gerçek saygı" gibi hususlarda “Sırbistan'a net bir mesaj gönderme" çağrısında bulundu.  AP çağrısında, AB'nin Sırbistan'ın ana ticaret ortağı ve en büyük yardım bağışçısı olmasına rağmen, Sırbistan'ın "üçüncü ülkelere orantısız ilgi gösterdiğini" belirtildi. 

VUÇİÇ VE JİPPİNG MESAJ VERMİŞTİ

Bu bağlamda, korona salgınının neden olduğu krizin başlangıcında Çin lideri Xi Jinping'in Sırp lideri Aleksandar Vuçiç tarafından "kardeş" olarak adlandırıldığı Rusya ve Çin'in etkileri vurgulandığı ile onun Avrupa dayanışmasının bir "masal" olduğunu sözlerine vurgu yapıldı. Kararda, Parlamento'nun “Çin'in Sırbistan'da ve Batı Balkanlar'da artan nüfuzu ve Çin yatırımları ve kredilerinin çevre ve toplum üzerindeki etkisinin şeffaf olmaması ve değerlendirilmemesinden endişe duyduğu" belirtildi.

KOMÜNİZMİN İZLERİ SİLİNSİN

Avrupalı yetkililer, Sırbistan'ın Rusya ile yakın siyasi ve askeri iş birliğinden de endişe duyuyorlar. Buna Rus hava kuvvetlerinin Niş şehrinde devam eden varlığı da dahil.  Avrupa Parlamentosu Sırp makamlarını "eski komünist gizli servisin mirasını ortadan kaldırma çabalarını sürdürmeye" çağırdı. Komünist gizli servislere ait dosyaların açılmasının Sırbistan’ın demokratikleşmesi yolunda büyük bir adım atılacağı görüşü hâkim.

Editör: TE Bilisim