Ahmet Akar / Röportaj

Yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) sebebiyle hijyene daha çok ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bunun yanı sıra sağlık çalışanları da bu sürecin kahramanları oldu. Onlara yardımcı olmak ve yükünü hafifletmek isteyen Altındağ Belediyesi çalışmalar başlattı. Diriliş Postası’na özel açıklamalarda bulunan Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, gerekli tedbirlerin alınması ve toplu taşıma araçlarında hijyen koşullarının sağlanması için istasyonlar kurduklarını belirtti.

Pandemi döneminde belediye olarak neler yaptınız?

Altındağ Belediyesi pandeminin ilk anından itibaren çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattı ve ona yönelik olarak da vatandaşlarımızın bu süreci en hafif bir şekilde atlatması doğrultusunda çalışmalarımızı yürüttük. Altındağ Ankara’nın merkezi konumda olan ilçeleri başında geliyor. Burası tarihi bir bölge. Bizim bölgelerimizin içerisinde büyük hastaneler sınırlarımız içerisinde. Hacettepe Üniversitesi, İbni Sina Hastanesi, Ankara Hastanesi birçok sıralayacağımız hastane mevcut. Dolayısıyla buranın temizliği başta olmak üzere hijyen koşullarının en iyi şekilde olması doğrultusunda hastanelerimize yakın bir şekilde de çalıştık. Zaman zaman onları talepleri oldu. En önce hastanenin ayakta durması gerekiyordu sağlık çalışanlarımızın bu süreci en yoğun şekilde geçiren doktorlarımız ve ekipleriyle hep iç içe olduk. Hastanenin başhekimleri, yöneticileri bizlerden talepte bulundu değerlendirdik ve hala hizmet etmeye devam ediyoruz. Burası gündüz ve gece nüfusunun çok farklı olduğu dolayısıyla merkezi bölgede ticaretin yoğun arttığı, ulaşımın yoğun olduğu bölgede Ankara Adliyesi de bizim sınırlarımız içerisinde olduğundan dolayı buralarda o sürkülasyonun maske mesafe hijyen konusundaki dikkatimizi azami bir şekilde sürdürülmesi için valiliğimiz öncülüğünde yapılan çalışmalarda bizde gerekli görevlerimizi yerine getirmek için canla başla çalışıyoruz.

“KENDİ MASKEMİZİ ÜRETTİK”

Okullarımız başta olmak üzere, sağlık ocaklarımız vatandaşlarımızın yoğun kullandığı bölgelerde de gerekli tedbirlerin alınması ve toplu taşıma araçlarında hijyen koşullarının sağlanması için istasyonlar kurduk. Pandemi döneminin ilk zamanlarında maske azalması nedeniyle kendi maskemizi kendimiz ürettik ve Altındağ da oturan tüm evlere ücretsiz olarak maske dağıtımı sağladık. Bütün okullarımıza açılır açılmaz hijyen malzemeleri dağıttık, çocuklarımızın bilinçlenmesi açısından broşür dağıtımı yaptık. Çok şükür tam anlamıyla bitmesede zor günlerimiz geride kaldı. Bu süreci en güzel ve hafif şekilde atlatmak için herkesin gayret göstermesi üstüne düşen görevleri yapması gerekir.

Altındağ’da göreve geldikten sonra yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?

En acil yapılması gereken işleri bir sıralamaya tabii tuttuk, öncelik sıralaması yaptık. Bu süre içerisinde çocuklarımızı ve gençlerimizi 1. Sıraya koyduk. Onlar için yapılacak çalışmaları öncelikli olarak değerlendirdik ve ele aldık. Bu noktada da hala çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 17 tane gençlik merkezimi aktif hale getirdik, 6 tane yeni kütüphane açıyoruz. Hemen arkasından 7. 8. Açmak için arkadaşlarımızla hazırlıklarımızı yürütüyoruz. Bütün amacımız gayretimiz çocuklarımızı eğitimle, kültürle, sporla, sanatla buluşturabilmek. Tesis merkezlerimizi aktif hale getirdik kapalı spor salonlarımız başta olmak üzere gençlik merkezlerimizi ücretsiz hale getirdik. Buralarda binlerce gencimiz gelip hem derslerini çalışıyorlar hem yatkın oldukları alanı branşlarda kendilerini geliştiriyorlar. Örneğin; bağlama dersi, resim, tiyatro spor. Buda tabii yoğun bir ilgi görüyor.

ALTINDAĞ YEŞİLE BOYANIYOR

Diğer bir önceliğimiz Altandağ da yeşil alan sayısının arttırılmasıydı. Bunda da 2 yılda çok mesafe kaydettik. Yaklaşık 500.000 metrekare yeni yeşil alan oluşturduk. 30 tane yeni park açtık, millet bahçemiz, altın bahçe çalışmaları yapıyoruz. 50 dönümlük bir alan yıl sonuna kadar açıp hizmetinize sunacağız. Büyük küçük nerde alan bulursak orayı ağaçlandırıp yeşillikle buluşturuyoruz. 25.000 fidan dikip 3 tane meyve ormanı yaptık, özel ıhlamur ormanı yaptık. Öğretmenler için ayrı meyve ormanı oluşturduk bu yıl veya önümüzde ki yıl olursa okulda meyveleri öğrencilerimize dağıtacağız. Pandeminde de bu çalışmamız çok dikkat çekti insanlar evde sıkıldıkları için kendilerini yeşillere buluşmaya, topraklarla buluşmaya gençlerimiz çocuklarımız yaşlılarımız hasret kaldı. Bu da yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

“AİLELERİ EVLERİNE KAVUŞTURYORUZ”

Bir başka önemli konu halkımızın yoğun kullandığı alanlarda 5 tane yeni pazar yerleri açtık. Bu 2 yıl içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Buraların kontrollü alan olması, kuralların daha yoğun bir şekilde buralarda uygulanıyor olması kapalı pazar yerlerinin rağbetini arttırdı. Bir diğeri kentsel dönüşüm çalışmalarımız. Altındağ yoğun bir şekilde geçmişte vatandaşlarının Anadolu’dan gelip göç ettikleri ve bir şekilde başlarını sokabilecekleri gecekondu tarzı yapıların yapıldığı yerlerin değişmesi çok önemli.3 tane başlıkta bunu toparlayabildik. Ferüdün Çelik Mah. Altınşehir dediğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Tokiyle beraber yaptığımız yaklaşık 350 konutu inşa ettiğimiz bu yıl sonuna kadarda çalışmalarımız tamamlanmış olacak.

AMACIMIZ ÇÖZÜM ÜRETMEK

Yatırım yaparken Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle ortak çalışmanız oluyor mu veya size destek oluyorlar mı?

Büyükşehir Belediyesi’nin kendi gündemi var bizim kendi gündemimiz var vatandaşa hizmeti en iyi şekilde yapabilmenin gayreti içerisindeyiz. Dolayısıyla ABB çabaları yürütürken tabi ki Büyükşehir Meclisi’nde aynı çatı altında karşılaşıyoruz. Burada temennimiz dileğimiz şehrin sorunları giderebilmek için konuların birlikte çalışıp ortadan kaldırılmasıdır.

YARDIM SEFERBERLİĞİ

Ankara’nın beli başlı bölgelerinde gençleri kötü alışkanlıklarından uzaklaştırmak için emniyetle ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Böyle riskli grupların olduğu bölgelerde emniyetimizle beraber Ankara da bir ilki yapıyoruz. 30 tane parkımıza kamera, mobese benzeri ürünler yerleştirdik. Bunu hem biz hem de emniyetimiz takip edecek. Burada uygunsuz işler yapılmasına müsaade etmek istemiyoruz.Yine özel projeler yürütüyoruz.

Riskli bölgelerde özellikle çocuklara ve gençlere yönelik Kale bölgemizde Kale’nin altın çocukları dediğimiz yaklaşık 40 civarında çocuğumuzun başta derslerine okullarına yardımcı çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarımızın müzeye çok yatkınlıkları olduğu için enstrüman çalma konusunda kurslar veriyoruz, turist alanı bir bölge olduğu için yabancı dil kursları veriyoruz.

Ailelerimiz bu durumdan çok memnun hem çocukların gelişmelerini hemde hayata daha iyi tutunabilecek projeleri sürece ekleyeceğiz.

ANKARA KALESİ'NDE RESTORASYON

Ankara Kalesi bölgesinde Kayabaşı diye nitelenen alanda şu ana kadar 180 civarında metruk bina gecekondu yıktık yıkımlarımız hala devam ediyor. Burası adeta bir kanayan yara halindeydi. Tamamen nezih bir şekilde tarihiyle kültürüyle dönüşümünü sağlamış olacağız. Altındağ deyince tarihi kültürel alanda restorasyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2 tane tarihi çeşmeyi restore ediyoruz. Biri Ulucanlar Cezaevi önündeki hapishane çeşmesi diye biliniyor 100 küsürlük bir çeşme bir diğeri Hacettepe mahallemizde Öksüzyıl çeşmesi 230 yıllık bir çeşme. Bu iki tarihi çeşmeyi restore edip eskiden olduğu gibi vatandaşlarımızın hizmetine açmış olacağız.

Editör: TE Bilisim