İmar barışı ödemesi internetten banka şubelerinin online hizmet veren birimlerinden yapılır. Yani doğrudan imar barış ödemesi internetten yapılmaz. Sadece anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleşen imar barışı ödeme işlemi, Ziraat Bankası, Halkbank gibi şubelerinden ödemeler bölümünden gerçekleşir. İmar barışı ödemesi için hangi banka kullanıcısıysanız o bankanın 7/24 saat canlı teknik destek veren müşteri destek hattını arayabilir imar barışı ödemeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bankanın online hizmet veren şube panelini ziyaret ederek imar barışı ile ödenmesi planlanan ödeme tutarını ödemeler sekmesinden anında ödeyebilir, online internet bankacılığı hizmetlerinden günün her saati faydalanabilirsiniz.

İmar Barışı Ödemesi Nasıl Yapılır?

İmar barışı ödemesi işlemi için ilk olarak imar başvuru formunu doldurarak başvuru forum kaydına onay verebilirsiniz. İmar barışı kaydına onay verildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak imar barışı ödemesi numarası olan bir mesaj formu banka kullanıcılarına gönderilmektedir. İmar barışı başvuru formunda bulunan verileri doldurarak imar barışı mesajı ile imar barış ödemesini kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Mesajı aldıktan sonra imar barış ödemesi için hangi bankaya ödeme yapacaksanız o bankayı seçerek, bankaya ödeme kaydınız hızlı bir  şekilde  gerçekleştirebilirsiniz.

İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İmar barışı başvuru için ilk olarak yapı kayırt belgesi oluşturulmadır. Kayıt belgesi formunu doldurarak belgeleri 2 türlü olacak şekilde temin etmelisiniz. Bunlardan ilki e devlet üzerinden kişinin kendi dolduracağı forum bilgiişlem kayıtlarıdır. E devlet üzerinden gerçekleştirilen yapı kayıt formunu doldurarak ücretiz bir şekilde imar affı başvuru formunu doldurabilirsiniz. İkicisi ise, imar affından yararlanmak isteyenlerin Bakanlık tarafından izin ve yetki verilen kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunması gerekir. Kurumlar başvuru formunu doldururken kişilerin beyanlarına uygun olarak imar barışı formunu doldurmaktadır. Bu işlem için kişilerden belirli miktarda hizmet bedeli, talep edilerek imar barışı başvuru yapan kişilerden alınacaktır. 

İmar Barışı Başvuru Süreci Nasıl İşler?

İmar barışı başvurusu süreci için öncelikle Bakanlık, yapılan başvuruları titizlikle inceler. Başvuruda bulunan kişilerin cep telefon numarasına SMS göndererek, vatandaştan ödemesi gereken yapı kayıt ücreti talep edilir. İmar affı ücreti hakkında bilgilendirme yapılarak kişilere banka hesap numarası iletilerek banka hesap numarasına ödeme yapılması istenecektir.  Başvuru sürecini tamamlamak için vatandaştan imar barışı ücreti ödemesi istenerek, gerekli tutar banka Iban numarasına ödenecektir.  İsteyen kişilerin bu ücreti hemen ödeyip yapı kayıt belgesi alarak yıl sonuna kadar imar barışı ödeme sonrası imar barış başvurusunda bulanabileceklerdir. 

İmar Barı Uygulaması Nereden Yapılır?

İmar barışı uygulaması başvuru sürecinde verilen barkod numaraları E devlet üzerinden alınmaktadır.  Vatandaşlara verilen belge ile yapılar kaçak yapı statüsünden çıkarılarak, iskân kanunu kapamasında yerleştirme işlemi kanuni nitelik kazanacaktır.  İmar yapıları için kayıt sürecinde yapılar kentsel dönüşüm sürecinde değerlendirilerek, imar yapılarının önünde bulunan her türlü engel ivedilikle ortadan kaldırılacaktır. İmar barış ücretleri kişilerin beyanları doğrultusunda alınmaktadır. Ödeme sürecinde herhangi bir şekilde yalan beyanda bulunan, hile yapan, evrakta sahtecilik yapan, az para ödemek için evinin metrekaresini düşük gösteren kişilerin parası iade edilmeyerek başvuru işlemleri anında fesih edilecektir. Hak yiyen bir kullanıcı olarak kaçak yapı statüsü yine aynı kalarak kaçak konut sürecinde değerlendirilecektir. E devlet beyanı il imar barışı formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak imar barışı kapsamında SMS ile bilgilendirilmeyi beklemelisiniz. Bankalara imar barışı ödeme ve kayıt ücretlerini ödeyerek imar barışı uygulamasından faydalanabilir, yapılarınızı yasal çerçeveler dâhilinde güvence altına alabilirsiniz.    

 

Editör: TE Bilisim