Kasap köfte yapılırken kıyma tercihi orta yağlı olmalıdır. İster sadece dana eti isteyen kuzu ile karışık olarak yapabilir. Kuzu etiyle karışık olması köfteye daha güzel bir tat verecektir.

·        Kıyma geniş bir yoğurma kabının içine alınır. Bayat ekmekler ufalanarak kıymanın içine ilave edilir. İsteyen olursa bayat olan ekmekleri robotta da çekebilir ya da galeta unu ekleyebilir.

·        Soğanlar ve sarımsaklar rendelenerek kıymaya eklenir. Fakat soğanları eklemeden önce suyunun sıkılması gerekmektedir.

·        Karbonata birkaç damla limon damlatılarak köfte harcımızın içine atılır. Karbonat köfteye kabarık bir görünüm katacaktır. Dilerseniz karbonat yerine soda da koyabilirsiniz.

·        Zeytin yağı, su, tuz ve baharatları atarak yoğurulmaya başlanır.

·        Yaklaşık olarak 15-20 dakika yoğurulmalıdır. İçindeki malzemelerin birbirleriyle güzel bir şekilde harmanlanması gerekir.

·        20 dakika yoğurduğumuz köfte harcını kapaklı bir kabın içine ya da yoğurduğunuz kabın üstünü streç filmle örtüp 1 gün dinlenmesi için buzdolabına koyulur. Ne kadar çok dinlenirse o kadar tadı güzelleşecektir.

·        1 gün boyunca dinlendikten sonra, yuvarlak ya da yassı şekilde şekil verilir. Genelde kasap köfteler yassı şekilde olmaktadır. O yüzden yassı şekil verilmesi tercih edilir. Genelde kasap köfteler o şekilde olur.

·        Şekiller verildikten sonra köfteleri pişirmek için ızgara tercih edilir. Yoksa evinizde olan herhangi bir tava da köfteleri pişirmek için işinizi görecektir.

·        Tava kesinlikle yağlanmamalıdır. Köfteleri koymadan önce yüksek ateşte kızdırılmalıdır. Kızan tavanın üstüne köfteler konur ve orta ateşte pişirilmeye bırakılır. Pişirilirken devamlı çevirmek gerekir. Suyu içinde kalmalıdır.

·        5-10 dk. içinde pişen kasap köfterinizi afiyetle yiyebilirsiniz.

Kasap Köfte Malzemeleri

Kasap köfte yapmak için gerekenler:

·        500 gram orta yağlı kuzu etiyle karışık dana kıyma

·        2 adet bayat ekmek ya da galeta unu

·        1 orta boy soğan

·        2-3 diş sarımsak

·        1 çay kaşığı karbonat

·        2-3 damla limon

·        Yarım çay bardağı su

·        Yarım çay bardağı zeytin yağı

·        1,5 çay kaşığı tuz

·        Yarım çay kaşığı kimyon

·        Yarım çay kaşığı karabiber

·        Yarım çay kaşığı toz biber

·        1 çay kaşığı pul biber

 

Kasap Köfte Fiyatı Nedir?

Kasap köfte ücretleri, köfte yaparken kullanılan malzeme miktarlarına göre değişiklik gösterir. Fiyat miktarını en çok etkileyen malzeme kıymadır. Ortalama 1 kg kıymadan yapılan kasap köfte diğer malzemeler de içine katıldığında yaklaşık olarak 50-70 TL’lik bir fiyata denk gelmektedir.

Hazır yapılmış kasap köfte almayı tercih ederseniz minimum 47 TL’den başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz.

Kasap Köfte Kalorisi Ne kadardır?

Protein açısından zengin olan kasap köftenin kalorisi bir porsiyonunda (120 gram) 227.41 kcal kalori bulunmaktadır.

İçinde az yağ barındırdığı ve pişerken de yağsız tavada ya da ızgarada piştiği için kalori bakımından uygun düzeydedir. Bu yüzden diyet yapanlar tarafından tercih edilen bir besindir.

Akçaabat Köfte Tarifi

Akçaabat köftesi yapılışı kasap köfte yapılışından biraz daha kolay olduğu söylenebilir. Malzeme bakımından sadece 4 malzemesi bulunmaktadır. Ayrıca diğer köftelere göre içerisinde daha çok yağ barındırır.

1 kg kaburga, kol ve gerdan kısmından oluşan dana kıyma bir kâseye alınır. Eğer kıymayı yağsız tercih edecekseniz ekstradan iç yağ eklemelisiniz. Üzerine 300 gram bayat ekmek içi ufalanmış bir biçimde eklenir. 5 diş sarımsak rendelenerek tuz ile birlikte eklenir. Bütün malzemeler eklendikten sonra 10-15 dk. yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra kâsenin ağzı streçlenerek minimum 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Dinlenen köfte harcı yuvarlak şekiller verilerek mangalda pişirilir.

Akçaabat köftesinin en önemli özelliği mangalda pişmesidir.

 

Editör: TE Bilisim