Şehade İbrahim / Özel Haber

Suudi yazar Muhammed el-Said, Medine’deki Osmanlı varlığını anlatan ve içinde tarihten çok dezenformasyona yer verdiği bir kitap yazdı. Çöl Kaplanı ismiyle nam salmış Fahreddin Paşa’nın Medine halkını zorla göç ettirdiğini savunan ve Osmanlı’nın işgalci güç olduğu iftirasını empoze eden kitap Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ilişkilerinin iyileşme gösterdiği son günlerde Arap medyası tarafından köpürtülmeye başlandı. “Seferberlik: Medine’deki Osmanlı zulmünden bir asır sonra” ismindeki kitaba dair Suud merkezli gazeteye röportaj veren el-Said, “Türkler, Arap dünyasını yönetmeyi meşrulaştırmak için Medine şehrini diğer Arap bölgelerinden ayırmaya ve Osmanlı Devleti topraklarına katmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.

“İngiliz propagandasına inandılar”

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yönetime gelmesiyle başlayan Batı yanlısı ve Türkiye karşıtı çalışmaların ve açıklamaların parçası olarak görülen kitap Arap medyasında gündem olsa da Arap tarihçi ve yazarlar tarafından kabul görmedi.

Tarih değil  dezenformasyon

Suudi tarihçi Doktor Faiz bin Musa el-Bedrani el-Harbi, Fahreddin Paşa ile ilgili diğer tarihçilerin anlatılarını ‘’uydurma’’ olarak değerlendirdi. El-Harbi, Osmanlılarla ilgili kitaplarda yazılanların İngilizlerden geldiğine dikkat çekerek Medine tarihinin henüz nesnel bir şekilde yazılmadığını vurguladı. Suudi tarihçi açıklamasında “Biz Araplar İngiliz propagandası nedeniyle Fahreddin Paşa’ya haksızlık ettik” ifadeleriyle Osmanlı ve Fahretin Paşa hakkında yürütülen kara propagandayı şu sözlerle anlattı: “1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na sırt çeviren Arapların çoğu İngiliz yancısı Şerif Hüseyin’in etkisi altında kaldı ve İngiliz propagandasına inandı.”

Fahreddin Paşa kimdir?

Medine’deki Hicaz Kuvve-i Seferiyesi Komutanlığına atanan Fahrettin Paşa’nın İngilizlerin desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin’in ordusuna karşı kısıtlı imkânlara rağmen yaptığı Medine Müdafaası büyük takdir toplamıştı. Türk orduları kuzeye doğru geri çekilmeye başlamışken etrafındaki Türk birlikleri ile irtibatı tamamen kesilen Fahrettin Paşa Medine’yi savunmaya devam etti. Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de Mondros mütarekesini imzalayarak Birinci Dünya Savaşından çekilip teslim olmasına rağmen Fahrettin Paşa 72 gün daha Medine’yi savundu. Şehrin yağmalanmasına karşı 100 parça kutsal emaneti İstanbul’a gönderen Fahrettin Paşa, yemek bulamadığı için ordusunu çekirge ile beslemek zorunda kaldı.

Editör: TE Bilisim