Soğuk çorba denilince akla gelen ilk çorba ayran aşı ya da diğer bir adıyla ayran çorbasıdır. Soğuk çorba yapmak için önce buğdayları ve nohutları haşlamak gerekir.

Ocağa su koyup kaynayana kadar beklenir. Kaynamaya başlayan suyun içine buğday ve nohutlar ayrı pişirme kapları içerisine atılır ve pişirilmeye bırakılır. Pişen buğday ve nohut alınıp süzülerek kenarda soğumaya bırakılır. İsteğe bağlı konserve nohutta kullanılabilir. Bu esnada geniş bir kâsenin içinde normal yoğurt ve süzme yoğurt alınarak pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır. Haşlanmış nohut, buğday ve tuz yoğurdun içine eklenerek karıştırma işlemine devam edilir.  Ardından yavaş yavaş soğuk su eklenerek karıştırmaya devam edilir. Yavaş eklenen suyla çorbanın kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. En son nane ve pul biber ekleyerek karıştırılır ve soğuk çorba hazır hale gelir. Üzerine dereotu konularak servis edilir.

İsteğe bağlı nane ve pul biber eklenmeyebilir. Fazla baharat atılması tavsiye edilmemelidir. Ortalama 1, 1 buçuk saatte hazır olmaktadır. Konserve kullanıldığı zaman bu süre yarım saate kadar düşmektedir.

Soğuk Çorba Malzemeleri

Soğuk çorba için gerekli olan malzemeler bunlardır:

·         1 su bardağı haşlanmış buğday

·         1 su bardağı haşlanmış nohut

·         250 gram yoğurt

·         250 gram süzme yoğurt

·         1 su bardağı soğuk su

·         1 çay kaşığı tuz

·         1 çay kaşığı ya da 1 tutam nane

·         1 çay kaşığı pul biber

·         Dere otu

Soğuk Çorba Püf Noktaları

Her yemeğin olduğu gibi soğuk çorbanın da püf noktaları bulunmaktadır. Soğuk çorba yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli işlem nohut ve buğdayların haşlanmasıdır.

·         Konserve kullanılması tercih edilmez. Bu yüzden bir gün önceden nohut ve buğdaylar haşlanarak suyun içinde bekletilmesi çorbanın içinde ağıza diri diri gelmesini engelleyecektir. Özellikle nohut geç pişme süresine sahip olduğundan bir gece önceden nohuttun haşlanması ertesi gün çorba yaparken kolaylık sağlayacaktır.

·         Haşlanan nohut ve buğday soğuduktan sonra yoğurda eklenmelidir. Aksi halde yoğurt kesilir.

·         Çorbaya malzemelerinin dışında bir diş sarımsak eklemek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

·         Eğer çorbaya sonradan su ilave edilecekse bu işlem çorbayı karıştırarak azar azar dökülerek yapılmalıdır.

Ayran Aşı Çorbası Kalorisi

Ayran aşı çorbasının içerisinde bolca lif, fazlaca B1 vitamini ve diğer B vitaminleri bulunmaktadır. Sağlıklı, lifli ve B vitaminlerini içinde barındırması bir diyet çorbası olma özelliğindedir. Bir kepçesi 172 kaloriye denk gelmektedir.

Yöresel ve Uluslararası Soğuk Çorbalar

Soğuk çorba denildiğinde akla ilk gelen ayran aşı çorbası olsa da uluslararası ve yöresel olarak sahip olduğumuz bir sürü soğuk çorba vardır. Bunlar:

·         Arpa şehriyeli soğuk çorba

·         Pancar çorbası

·         Gazpacho çorbası

·         İncelten çorba

·         Diyet çorbası

·         Detoks çorbası

·         Kale çorbası

·         Sebzeli soğuk çorba

·         Portakallı soğuk havuç çorbası

·         Soğuk bezelye ve fasulye çorbası

·         Salatalık çorbası

·         Soğuk borsch çorbası

·         Fesleğenli kabak çorbası

·         İran yoğurt çorbası

Görüldüğü gibi birçok çeşit çorba mevcuttur. Soğuk olması ve içinde yağ barındırmadığı sadece yoğurdun yağı ve içine eklenen malzemelerden gelen yağ olduğu için kalori bakımından düşük bir yiyecektir. Bu yüzden kimi çorbalar detoks ve diyet olarak adlandırılmıştır. Yapılan tüm soğuk çorbalar için düşük kalorili ve vitaminli olma özelliği geçerlidir. Diyet listelerinde de yer almaktadır.

Genellikle Türk kültürü dışındaki kültürlerde daha çok tercih edilmelidir. Yapım işleminin çok uğraştırıcı olmaması ve kolay yapılıyor olmasındandır. Aynı zamanda damak tadı olarak sebzeli beslenmeye daha yatkın olduklarından ileri gelmektedir.

 

Editör: TE Bilisim