Kışlık patlıcan hazırlanışı birçok farklı tarifle olabilir. Kışlık patlıcan tarifleri genellikle yaz aylarında kış mevsimine girmeden konservelere veya kavanozlara yapılır. Kışlık patlıcan tariflerinde patlıcan kızartılabilir veya közlenebilir. Patlıcanların hasat zamanı yaz mevsimi olduğundan kış mevsiminde de lezzetli bir patlıcan tüketilmesi için kışlık patlıcan konserveleri hazırlanır.

Kışlık Patlıcan Hazırlamak İçin Malzemeler Nelerdir?

Kışlık patlıcan tarifleri için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 7 veya 8 adet patlıcan
  • 1 kilogram taze kırmızı ve yeşil biber
  • Sıvı yağ veya zeytinyağı
  • Sos için 4 kilogram domates
  • Acı taze biber (istenilen miktarda)
  • Tuz
  • Sarımsak

Kışlık Kızartma Patlıcan Tarifi Nasıldır?

Kışlık kızartma patlıcan tarifinde patlıcanlar alacalı soyulur ve kızgın bir yağda kızartılır. Yeşil biberler ve kırmızı biberler bütün olarak kızartılır ve fazla yağın süzülmesi için bir kâğıt peçeteye veya süzgece alınır. Kızartılmış kırmızı biberlerin kabukları soyulduktan sonra doğranır. Başka bir sos tenceresinde sos hazırlanır. Öncelikle domateslerin kabukları soyulur. Bu aşamada domateslerin kaynar suya batırılıp çıkarılmasıyla domates kabukları daha kolay soyulur. Kabuğu soyulan domateslerin çok küçük olmasa da doğranması gerekir. Sosun içerisine kişilerin arzu ettiği miktarda acı taze biber doğranır ve tuzu eklenir. Tüm sos malzemeleri tencerede kaynatılır. Bu kaynama süresi yaklaşık olarak yarım saat sürer. Domates sosu sıcaklığını kaybetmeden kızartılan kışlık patlıcan ve biberlerle karıştırılır. Ardından karışım kavanozlara boşaltılır. Kavanoz kapakları sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. Bu aşamada kapakların yeni olmasına ve kapaklarda çatlak olmamasına çok dikkat edilmelidir. Kavanozların kapakları kapatıldıktan sonra ters çevrilerek üzerleri bir bez ile örtülür. Kışlık kızartma patlıcan konserveleri bir gece bekletilir. Ertesi gün kavanoz kapakları iç yüzüne doğru çekildiyse patlıcan kızartmaları kış mevsiminde tüketilmeye hazırdır.

Kışlık Közlenmiş Patlıcan Nasıl Yapılır?

Kışlık közlenmiş patlıcan tarifinde öncelikle patlıcanlar yıkanır ve sap kısımları koparılır. Ardından patlıcanlar kabuklu bir şekilde kırmızı biberlerle beraber fırına veya mangala közlenmesi için koyulur. Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuğunun kolay bir şekilde soyulması için sıcakken bir buzdolabı poşetinin içerisine koyulmalıdır. Közlenmiş biberler ve közlenmiş patlıcanlar doğranır ve bir tencereye alınır. Tencereye az miktarda sıvı yağ veya zeytinyağı konulur. Közlenmiş patlıcanlar ve közlenmiş biberler sarımsak ile beraber yağda kavrulur ardından sıcak bir şekilde kavanozlara alınır. Kavanozlardaki ürün daha sıcakken kavanoz kapakları sıkı bir şekilde kapatılır. Bu aşamada kavanoz kapaklarının sağlam ve çatlaksız olmasına dikkat edilir. Kapağı kapatılmış kavanozlar ters çevrilir ve bir bez ile üzerleri örtülür. Bir gece boyunca bu şekilde bekletilir. Bir gecenin ardından kavanoz kapakları içe dönmüş olanlar kış mevsiminde tüketilmek üzere hazır olmuş olur. Kavanoz kapağı içe dönük olmayanlar ise konservelenmemiş olur ve yakın süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Ürünü kavanoza koymak istemeyen kişiler vakumlu poşetlere koyarak da muhafaza edebilirler.

Kışlık Patlıcan Nasıl Muhafaza Edilir?

Kışlık patlıcan tariflerinin saklanması buzlukta veya konserve olarak yapılabilir. Konserve ile kışlık kızartma patlıcan veya kışlık közlenmiş patlıcan yemekleri yapılabilir. Yaz mevsimi sebzesi olan patlıcanın kış mevsimininde de tüketilmesi için bu işlemler yapılır. Patlıcanlar kesilerek patlıcan yemeklerinde veya karnıyarık şeklinde tüketilmek için buzlukta muhafaza edilebilir. Buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklanması gerekir. Tüketiciler patlıcanı kış mevsiminde hangi tarifte kullanmak isterlerse o şekilde buzdolabında saklanması gerekir. Kış mevsiminde tüketilen kışlık patlıcan yemeklerine en çok yakışan yeşillik türü genellikle maydanozdur. Patlıcan yemeklerinin üzerlerine genellikle maydanoz kıyılması tavsiye edilir.

 

Editör: TE Bilisim