Maş fasulyesinin yapımının ardından yemeklerde kullanılması lezzet verme açısından ek bir garnitürdür. Maş fasulyesinin nasıl yapıldığı ile ilgili adımlar şöyledir:

  • Maş fasulyeleri bir gün önceden ıslatılmalıdır. Eğer bir gece önceden geç kalınmış ise 6 ya da 7 saat gibi bir sürede yumuşaması açısından oldukça önemlidir.
  • Islatılan maş fasulyesi bir tencereye konulur. Fasulyelerin pişirme süresi yaklaşık olarak 40 dakika ile 45 dakika arasında değişir. Daha kısa sürede pişirmek isteyenler düdüklü tencere kullanabilir. Bu sayede hızlı bir şekilde pişerek yaklaşık olarak 25 dakikada hazır hale gelir.

Maş Fasulyesi Nerelerde Kullanılır?

Maş fasulyesi birçok yemekte kullanılır. Örneğin; salata yapmak isteyenler salatalarına fasulyeyi ilave edebilir. Bunun yanı sıra çorbaların içinde de kullanılır. Hem katı hem de sulu yemeklerde yer alabilen fasulye köftelerin iç harcına da lezzet katar. Kullanımı son derece kolaydır. Haşlanmış fasulyeler istenildiği zaman çıkarılır ve yiyecekler ile karıştırılır. Fasulyeyi saklamak da oldukça pratiktir. Haşlanmış fasulyeler buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda ya da buzluklarda saklanabilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen nokta yemek yapılacağı sırada ihtiyaç duyulan miktar kadar çözünme olayının gerçekleşmesidir.

Maş Fasulyesinde Ne Kadar Kalori Var?

Maş fasulyesinin içinde 347 kcal miktarında kalori bulunur. Günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarının karşılanması için önemli bir yere sahiptir. Spor yapan kişiler için enerji kaynağıdır. Özellikle ağır aktiviteler yapan ya da gün içinde yoğun bir şekilde çalışanlar için iyi bir enerji kaynağı olur. Bunun yanı sıra diyet yapanların et ürünlerinin yanında değerlendirmeleri tavsiye edilir. Protein ile birlikte dengelendiği zaman öğünlerde sağlıklı bir beslenme düzeni de oturtulmuş olur.

Maş Fasulyesi Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Maş fasulyesi haşlama, kızartma ve fırında pişirme teknikleri ile pişebilir. Sağlıklı beslenmek isteyenler ve yağdan uzak bir yaşam sürenler haşlama yöntemini tercih edebilir. Bunun yanı sıra yağda kızartılarak ve üzerine yoğurt ya da salçalı ve domatesli farklı soslar yapılarak da servis edilebilir.

Ana yemek olarak tüketenlerle birlikte yardımcı yemek olarak sunulan durumlarda kızartma başka malzemeler ile de zenginleştirilebilir. Örneğin; maş fasulyesi ile biber, patates, vb. gibi sebzeler de ilave edilerek birlikte kızartılabilir. Böylece yaz kızartması olarak bir öğün hazırlanmış olur. Et, tavuk ve balık gibi yemeklerin yanında tavada sote halinde de sunulabilir. İçerisinde yer alan vitaminler ile etteki protein bir araya gelir ve besin çeşitliliği açısından zengin bir öğün geçirilmiş olunur. Tavada yapılan maş fasulyeleri zeytin yağı ilave edilerek de pişirilebilir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde tercih edilen zeytinyağlı yemeklere farklı bir alternatif olur.

Maş Fasulyesi Nasıl Saklanır?

Maş fasulyeleri haşlandıktan sonra konserve haline getirilerek saklanabilir. Bu şekilde buzdolabında uzun süre bozulmadan kalabilir. Bunun yanı sıra turşu da yapılabilir. Karadeniz bölgesinde ünlü olan fasulye turşularına farklı bir bakış açısı getirmek isteyenler maş fasulyesi ile de turşu yapabilir. Saklama koşulları buzdolabında 0 derece ile 4 derece arasında olmalıdır. Özellikle yaz aylarında dışarıda serin yerde olsa bile bozulma ihtimali çok yüksektir. İçindeki vitaminin yok olmaması ve besin değerlerinin korunabilmesi için pişerken kaliteli yağlar kullanılmalıdır.

Maş Fasulyesini Kimler Tüketebilir?

Maş fasulyesi besin değerince çok yüksek olduğu için çocukların tüketmesi önerilir. Hem yetişkinler hem de çocuklar kaliteli bir beslenme için öğünlerinde bu fasulye türünü tercih edebilir. Doyurucu ve besleyici bir yapıda olduğu için açlık hissini de ortadan kaldırır.

Editör: TE Bilisim