CHP’li tek partili yıllarda tek tip insan yetiştirme amacıyla yürürlüğe konulan “ Andımız” uygulaması 1933 yılından 2013 yılına kadar 80 yıl boyunca okullarda her sabah öğrenciler tarafından okundu. Andımız uygulamasını kaldıran yönetmelik değişikliğine yapılan itirazın geçtiğimiz haftalarda Danıştay’ın verdiği kararla reddedilmesinin ardından uygulama tarihe karıştı. Ancak bu kararı fırsat bilen muhalefet, yıllarca istismar malzemesi haline dönüştürdüğü Mustafa Kemal Atatürk üzerinden ‘planlı provokasyon mu?’ sorusunu gündeme getiren eylem ve söylemlere başladı.

İYİ PARTİLİLER ÖNLÜK GİYDİ

Kastamonu’da İyi Partililer Danıştay’ın kararına tepki olarak siyah öğrenci önlüğü giyerek Nasrullah Meydanı’nda toplandı. Burada ‘Andımız’ı okuyan eylemcilere İyi Parti Kastamonu İl Başkanı Mehmet Çıvgın ile partililer eşlik etti.

İYİ Parti’nin bu eylemi akıllara daha önce de CHP’lilerin 10 Kasım 2015’te üzerine siyah önlük giyerek eylem yapmasını hatırlattı. Türklüklerinin ölçüsü, tek parti döneminden kalma metin olan grup Dolmabahçe Sarayı bahçesinde toplanıp, Andımız’ı okuyup okullarda da okutulması adına sloganlar atmıştı.

TEKİRDAĞ'DA BÜST PROVAKASYONU

Önlük eylemi soğumadan bu kez Tekirdağ’da Yeni Çiftlik Beldesi Nizamettin Demirdöven İlköğretim Okulu’nda bulunan Atatürk büstüne provokatif saldırı düzenlendi. Olayın ardından provokatörler bu sefer Tekirdağ’da Yeniçiftlik Belediye Ortaokulu ve Opet Anadolu Lisesi'nde bulunan büstlere eylem gerçekleştirdi. Büstlere sprey boya ile yazılar yazılırken “Okullarda İslamı öğretmek yasak. Atatürk’e tapan insanlar yetiştirmek putperestliktir” yazılı mektuplar bırakıldı.

ÖZTRAK ANDIMIZA BAĞLAMAKTA GECİKMEDİ

Saldırıyı kınayan CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Okullardan Andımızın, devlet nişanlarından Atatürk’ün kaldırılması bu müessif saldırıları cesaretlendiriyor. Saldırganların derhal yakalanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Öztrak’ın olayın failleri yakalanmadan sebebin Andımız olduğunu yazması soru işaretlerini pekiştirdi.

VEKİLDEN DE AYNI SÖYLEM

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da saldırıyı kınarken Öztrak’la benzer söylemler kullandı. Aygün, “Andımızın kaldırılması ve madalyalardan Atatürk kabartmasının çıkarılmasının ardından Marmara Ereğlisi’ndeki Yeni Çiftlik İlköğretim Okulu’nda Atatürk büstünün üzerine “Atatürkçülük putperestliktir” ibareli kin dolu yazı bırakıldı. Atatürk’ü silemezsiniz.” dedi.

YÜZDE 90’I SELANİK GÖÇMENİ
Büstlere saldırı için CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçelerden Marmara Ereğlisi’nin seçilmesi ise provokasyon ihtimaline yeşil ışık yaktı. Bu duruma CHP Marmaraereğlisi İlçe Başkanı Tolga Çalışkan da dikkat çekerek “İlçedeki Yeniçiftlik Mahallesi’nde yaşayan kişilerin yüzde 90’ı Selanik göçmenidir. Atatürk’ün hemşehrileri olan bir ilçede böyle bir şeyin yaşanması çok manidar bir durum.” şeklinde konuştu.

ŞENTOP'TAN SALDIRIYA KINAMA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından, Marmaraereğlisi'ndeki bazı okullarda Atatürk büstlerine yapılan saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. Şentop, “Tekirdağ'ımızın Marmaraereğlisi ilçesinde, bazı okullarımızda Atatürk büstlerine yapılan provokatif, alçakça saldırıları kınıyorum. Valimiz ve savcılığımız olayı yakından takip etmektedir. Olayın fail ya da faillerinin tespiti için gerekli çalışmalar süratle sürdürülmektedir.” dedi.

Editör: TE Bilisim